Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi Başladı
Türkiye genelinde hayata geçirilen Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi, 4 ilde uygulanmaya başladı. Bu sistemle birlikte, 0-8 yaş arası gelişimsel gerilik riski bulunan veya engeli olan çocukların erken teşhis ve müdahaleleri gerçekleştirilmekte.
Merkezlerde Tek Noktadan Hizmet
Erken çocukluk gelişim merkezleri aracılığıyla, çocuklara ihtiyaç duyduğu bakım, sağlık, koruma ve eğitim hizmetleri sunuluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın koordinasyonunda Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının işbirliği ile UNICEF'in teknik desteğiyle bu hizmeti yürütüyor.
Pilot Uygulama Detayları
Ankara, Kahramanmaraş, Mersin ve Bursa illerinde uygulanan pilot projede, bugüne kadar 115 çocuk ve ailesine ulaşıldı. Merkezlerde ailelerin bilinçlendirilmesi hedeflenmekte, bu sayede çocukların en doğru desteği zamanında alması sağlanmaktadır.
Bakan Göktaş: "Hedefimiz Her Çocuğa Ulaşmak"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, açıklamasında, çocuk gelişimini desteklemenin en etkili yolunun aileleri güçlendirmek olduğunu belirtti. Göktaş, "Hedefimiz, Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi'ni Türkiye genelinde yaygınlaştırmak ve her çocuğa temas edebilmektir." dedi.
İletişim ve Sürekli Destek
Bakan Göktaş, ailelerle sürekli iletişim halinde kalarak çocuğun gelişimini adım adım izlediklerini ifade etti. "Erken müdahale alanına yapılan her yatırım, sadece bir çocuğun değil, bir ailenin ve tüm toplumun geleceğine yapılan yatırımdır" diyen Göktaş, zamanında verilen her desteğin toplumsal gelişim ve ekonomik kazanç olarak geri döneceğine inandıklarını vurguladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hayata geçirilen "Gelişim Geriliği Riski ve Engeli Olan Çocuklar İçin Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi Pilot Uygulaması" kapsamında 4 ilde gelişimsel gerilik riski bulunan 0-8 yaş çocuklara tek noktadan hizmet veriliyor.