
Ramazanda Aç Karnına İlaç Kullanımında Uyarılar
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Coşkun Usta, ramazan döneminde ilaç kullanımının dikkatle yapılması gerektiğini vurguladı. Aç karnına ilaç alanların bazı kurallara uyması gerektiğinin altını çizen Usta, toplumda bu konudaki bilinç eksikliğine dikkat çekti.
İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Usta, aç karnına ilaç alındıktan sonra en az 30 dakika boyunca yemek yememek gerektiğini belirtti. “Yemek yemek için en az iki saat beklemelisiniz,” diyen Usta, bunun aç karnına ilaç kullanımında nasıl bir etki yarattığını şöyle açıkladı:
“Eğer ilacı aç karnına alıp hemen yemek yersek, yediğimiz yemeğin içindeki bazı maddeler ile ilaç arasında etkileşim meydana gelebilir.”
Tok Karnına Kullanımda Sorun Yok
Tok karnına ilaç almanın genellikle sorunsuz olduğunu ifade eden Usta, aç karnına alınan ilaçların yemekle alınması durumunda toksin etkilerinin ortaya çıkabileceğini aktardı. Bazı antibiyotiklerin süt ürünleriyle birlikte alındığında emilimlerinin düştüğünü belirten Usta, bu durumun bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini vurguladı.
K vitamini Dikkati
“Kan sulandırıcı ilaçlar alırken beslenme şekline dikkat edilmelidir,” diyen Usta, K vitamini içeren yeşilliklerin ilaçların etkisini azaltabileceğini söyledi. Örneğin, ıspanak, marul ve brokoli gibi yeşil sebzeler K vitamini bakımından zengin olduğu için, bu tür gıdalarla birlikte alınan kan sulandırıcıların etkisinin azalabileceğini sözlerine ekledi.
Yüksek Riskli Gruplara Öneriler
Usta, ramazan ayında ilaç kullanırken yüksek risk grubundaki hastaların ve kronik hastaların mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmasını önerdi. İdrar söktürücü özellikte bazı ilaçların aşırı tuz kaybına ve ödem atılımına neden olabileceği konusunda uyardı.
İlaç Kullanımı İçin Öneriler
Ramazan ayında ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Usta, “İftarda ilacı su ile alıp yarım saat beklemek ya da yemek yedikten sonra iki saat bekleyip ilacı almak gerekiyor.” dedi. Ayrıca, sahura kalkıp yarım saat önceden aç karnına ilaç alınması gerektiğini belirterek, iftardan sahura kadar sürekli bir şeyler yenilmemesi gerektiğini vurguladı. “Özellikle tiroit gibi hormon ilaçlarının aç karnına alınması önemlidir,” şeklinde konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, AA muhabirine, ramazanda aç karnına ilaç kullanacaklara yönelik açıklama yaptı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, AA muhabirine, ramazanda aç karnına ilaç kullanacaklara yönelik açıklama yaptı.