
Ayvalık Açıklarında Tarihi Bir Keşif
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında, Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras çerçevesinde yapılan çalışmalar sonucunda, 1500 yıllık bir ticaret gemisine ait batık bulundu. Bu batık, Ege ve Akdeniz bölgesinde tespit edilen en büyük tabak batığı olarak dikkat çekiyor.
Seramikler ve Ticaret Yolu
Dokuz Eylül Üniversitesi'nden sualtı kültür mirası uzmanı Doç. Dr. Harun Özdaş başkanlığındaki ekip, müze açmaya yetecek kadar, yaklaşık 10 bin seramik tabak olduğunu bildirdi. Elde edilen buluntular, Kuzey Afrika veya Kıbrıs’tan İstanbul’a giden bir yola işaret ediyor.
Keşfin Detayları
SUDEMER Müdürü Doç. Dr. Nilhan Kızıldağ koordinesindeki araştırmalar, yüksek teknoloji kullanan robotik sualtı araçları ile gerçekleştirildi. Ayvalık açıklarında yapılan sonar haritalama çalışmaları, 43 metre derinlikteki anomalileri tespit etti. Özdaş, buldukları batığın 15 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde olduğunu belirtti.
Korunan Bir Tarih
Bu batığın, bugüne kadar el değmemiş bir alan içinde bulunmasının büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Özdaş, "Bu batık, deniz ticaretinin tarihi açısından büyük bir değer taşıyor. İlk bulgularımız, 5-6 farklı biçimde tabaklar bulunduğunu gösteriyor," dedi.
Müze Açma Planları
Doç. Dr. Özdaş, "Yıllardır yaptığımız çalışmalarda böyle kapsamlı bir buluntuya ulaşmak bizim için büyük bir mutluluk. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile konu değerlendirildi ve 2025 yılında bu batık hakkında daha detaylı bir çalışma yapılması gündemde" şeklinde açıklamada bulundu.
"Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında 1500 yıllık ticaret gemisi batığı bulundu.
"Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında 1500 yıllık ticaret gemisi batığı bulundu.