Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Barbie Bebekler Çocuklarda Ölümcül Hastalığa Yol Açıyor

Barbie bebeklerin gerçeklikle bağdaşmayan vücut ölçüleri genç kızlarda beden algı bozukluğuna yol açabiliyor. Psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, Barbie bebeklere benzemeye çalışan modeller, photoshoplu reklamlar ve sosyal medya paylaşımları özellikle genç kızlarda beden algısında bozulmayı tetikliyor.

Yayın Tarihi: 02.08.2023 17:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Barbie Bebekler Çocuklarda Ölümcül Hastalığa Yol Açıyor

Masum görüntüsüne aldanmayın! Barbie bebekler çocuklarda ölümcül hastalığa yol açıyor

Son günlerde sosyal medyada yeniden trend haline gelen Barbie bebeklerin, gerçeklikle bağdaşmayan vücut ölçüleri nedeniyle genç kızlarda beden algı bozukluğuna yol açabileceği belirtiliyor. Psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, Barbie bebeklere benzemeye çalışan modeller, photoshop'lu reklamlar ve sosyal medya paylaşımlarının, özellikle genç kızlarda beden algısında bozulmaya neden olduğunu, bunun ise ölümcül bir hastalığa yol açtığını söyledi.

ÇOCUKLARDA YEME BOZUKLUĞU ORTAYA ÇIKIYOR

Kültürel olarak zayıf görünmenin moda ve magazin dünyasında idealize edilmesi, zayıf ve ince olmanın güzellik ve başarının koşulu olarak sunulması, ailede zayıf görünümü destekleyen tutum ve davranışlar, kilolu olduğu için eleştirilen genç kızların beden algısında bozulmaya ve anoreksiya gibi yeme bozukluklarının gelişimine zemin hazırlayabileceğini ifade etti.

ÖLÜMCÜL SONUÇLARA NEDEN OLUYOR

Doç. Dr. Tuman, bu durumun anoreksiya gibi yeme bozukluklarının gelişimine katkı sağlayabileceğini ifade etti. Anoreksiya hastalarının aşırı kilo kaybedebileceği ve bu durumun hayatı tehdit eden ölümcül sonuçlara yol açabileceği belirtti. Bu hastalığın erkenden tanınması ve tedavi edilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.

Önlemler Alınmalı

Bununla birlikte, gerçeklikle bağdaşan beden ölçülerine sahip oyuncak bebeklerin üretilmesi ve reklamlarda normal kilolu kadınların da yer alması gibi önlemlerin alınmasının, aşırı zayıflığı özendiren durumları engellemeye yardımcı olabileceği belirtilmiştir.