Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Göz Kapaklarının Şişmesi: Hangi Hastalığın Habercisi?

Göz kapaklarının şişmesi farklı hastalıkların habercisi olabilir. Göz kapakları düşüklüğü, hipertiroidizm, yüksek kolesterol ve konjonktivit gibi durumlar göz kapaklarında şişliklere neden olabilir. Bu semptomlara dikkat etmek ve doktora başvurmak önemlidir.

Yayın Tarihi: 06.09.2023 12:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Göz Kapaklarının Şişmesi: Hangi Hastalığın Habercisi?

Göz Kapaklarının Şişmesi: Hangi Hastalığın Habercisi?

Çok bilinen bir söz, gözler kalbin aynasıdır. Ancak aynı zamanda gözler, genel sağlığınızı, özellikle de göz kapaklarınızı daha iyi anlamanıza da olanak tanır. Çoğu zaman ciddi bir sorunu işaret etmese de gözlerin birinde veya her ikisinde bir şeylerin farklı olduğunu fark ettiyseniz dikkat edilmesi gerekenleri bilmek önemlidir. Bazı durumlarda bu, ciddi bir durumun erken uyarı işareti olabilir. Gözlerinizi etkileyebilecek altı farklı durumun semptomlarını sizler için inceledik ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini derledik.

Göz Kapakları Düşüklüğü

Myastenia gravis, kas güçsüzlüğüne neden olan nadir, uzun süreli bir otoimmün durumdur. İlk işaret genellikle göz kapağı düşüklüğü veya çift görme gibi görsel problemlerdir. Çoğu zaman semptomlar yutma güçlüğü, kollarda, bacaklarda ve boyunda güçsüzlük ve aşırı yorgunluğu içerecek şekilde ilerleyecektir. Hastalık aynı zamanda kişinin nefes alma kabiliyetini de etkileyebilir; bu durumda durum çok ciddi hale gelir. Şu anda bu durumun tedavisi yok, ancak timus bezinin (göğüsteki miyastenia gravis ile bağlantılı küçük bir bez) çıkarılmasına yönelik ameliyatın bazı durumlarda yardımcı olduğu bilinmektedir.

Ne zaman doktora görünmelisiniz? Yukarıda belirtilen ve miyastenia gravis'in neden olabileceği uzun süreli semptomlarınız varsa doktorunuza mutlaka danışın. Doktorunuz, durumu teşhis etmenize veya semptomlarınızın diğer olası nedenlerini aramaya yardımcı olacak testler için sizi bir uzmana yönlendirebilir.

Şişkin Gözler

Gözlerin şişkin olması, hipertiroidizm olarak bilinen bir durum olan aşırı aktif tiroidin göstergesi olabilir. Bu durum, tiroid bezinin çok fazla tiroid hormonu üretmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Uzmanlara göre bu hormonların çok fazlası potansiyel olarak ciddi sorunlara neden olabilir. Aşırı aktif tiroid bezi olan her üç kişiden biri Grave hastalığı olarak bilinen bir durumdan muzdarip olmaktadır.

Ne zaman doktora görünmelisiniz? Hipertiroidizme sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Neyse ki bu durum, tiroidinizin çok fazla tiroid hormonu üretmesini durdurarak çalışan ilaçlarla tedavi edilebilir.

Gözlerde Sarı ve Beyaz Şişlikler

Göz kapaklarınızın yakınında beyaz veya sarı şişlikler varsa bu yüksek kolesterolün işareti olabilir. Uzmanlar, bu işaretlere ksantelazma birikintileri denildiğini söylüyor. Arter duvarlarında yüksek düzeyde kolesterol birikebilir ve kalbe giden kan akışını azaltabilir. Bu, vücutta pıhtı oluşması ve ayrıca koroner kalp hastalığının ortaya çıkma riskini artırır. Yüksek kolesterole sahip olmak aynı zamanda kalp krizlerine ve felçlere de yol açabilir.

Ne zaman doktora görünmelisiniz? Göz kapaklarınızda sarı şişlikler fark ederseniz doktorunuza danışmanız önemlidir; çünkü bu, kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu gösterebilir. Yüksek kolesterolün pek çoğu semptomlara neden olmaz, bu da fark edilmesini çok zorlaştırır. Doktorunuz kolesterol seviyenizin yüksek olabileceğini düşünüyorsa test yaptırmanızı önerebilir.

Gözlerde Kızarıklık

Göz kapaklarınızın birbirine yapıştığını fark ederseniz, konjonktivit olarak bilinen bir rahatsızlığınız olabilir. Genellikle bir enfeksiyon veya alerji nedeniyle tetiklenir. Bazen pembe göz olarak da bilinen bu durum aynı zamanda gözün kızarmasına, yaşarmasına, kumlu, kaşıntılı hissetmesine de neden olabilir.