Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Güneş Fırtınaları ve Dünyanın Geleceği

Araştırmacılar son zamanlarda güneş fırtınası incelemelerine yoğunlaştılar. Çünkü önümüzdeki yıllarda güçlü bir güneş fırtınasının dünyayı ve elektrik akımlarını etkilemesinden endişe ediyorlar. Son yapılan araştırma ise 14.300 yıl önce gerçekleştiği belirlenen bir güneş fırtınasının dünyaya nasıl etki ettiği hakkında çok önemli ipuçları verdi. İşte yapılan son çalışmaların çok çarpıcı sonuçları ve dünyayı bekleyen tehlike.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 22:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Güneş Fırtınaları ve Dünyanın Geleceği

Araştırmacılar Sonuçları Açıkladı: Güneş Fırtınaları ve Dünya

Araştırmacılar son zamanlarda güneş fırtınası incelemelerine yoğunlaştılar. Çünkü önümüzdeki yıllarda güçlü bir güneş fırtınasının dünyayı ve elektrik akımlarını etkilemesinden endişe ediyorlar. Bu yüzden de araştırmalar devam ediyor. Son yapılan araştırma ise 14.300 yıl önce gerçekleştiği belirlenen bir güneş fırtınasının dünyaya nasıl etki ettiği hakkında çok önemli ipuçları verdi. İşte yapılan son çalışmaların çok çarpıcı sonuçları ve dünyayı bekleyen tehlike.

Geçmişin İzleri Ağaçlarda Ortaya Çıktı

Güneş bir anda patladığında, ortaya çıkan elektromanyetik radyasyon Dünya'ya ulaştığında önemli hasara neden olabilen güneş patlamaları ve koronal kütle atımları üretir. Son araştırmalar, şimdiye kadar kaydedilen en büyük güneş fırtınasının yaklaşık 14.300 yıl önce Dünya'yı vurduğunu ve ardında ağaçlarda meydana geldiğine dair kanıtlar bıraktığını ortaya koymuştur. On dört bin yıl ileri gidildiğinde, bilim insanları artık bu güneş olayı sırasında meydana gelen olayları kısmen yeniden yapılandırmak için bu eski ağaç halkalarını kullanabiliyor. Collège de France, CEREGE, IMBE, Aix-Marseille Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi'nden uzmanlardan oluşan araştırma ekibi, Güney Fransa Alpleri'nde Gap yakınlarındaki Drouzet Nehri kıyısında bulunan antik ağaçları incelemek üzere bir göreve çıktı.

Dünyada Tespit Edilen 9. Olay

Önemli bir çalışmada bilim insanları tarafından dalga dalga enerjik parçacıklar gözlemlendi. Bu fenomeni araştırmak için araştırmacılar, eski ağaç halkalarındaki radyokarbon seviyelerini, Grönland buz çekirdeklerinde bulunan ve aynı zamanda eski güneş aktivitesinin kayıtlarını tutan bir element olan berilyum ölçümleriyle karşılaştırdılar. Toplanan verileri analiz eden bilim insanları, devasa bir güneş fırtınasının Dünya atmosferini yuttuğunu ve enerjik parçacıklardan oluşan amansız bir yaylım ateşi başlattığını öne süren bir hipotez ortaya attılar. Bu olağanüstü olay, ağaç halkalarındaki radyokarbon seviyelerinde gözlemlenen ani artışlarla sonuçlandı. Miyake Olayı olarak bilinen bu tür yaygın güneş fırtınası, 15.000 yıllık bir zaman dilimi içinde Dünya'da belgelenen dokuzuncu olaydır.

Dünya Yeniden Karanlığa Gömülebilir

Tüm bu verilerin sonucunda araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda dünyanın bir kere daha karanlığa gömülebileceği ihtimaline ulaştı. Bu durumda elektrik akımlarının etkileneceği ve tüm elektriğin kesileceği düşünülüyor. Bu nedenle bilim insanları, insanların cep telefonlarını ve elektronik cihazlarını şarj etmelerini öneriyorlar.