Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

James Webb Teleskobu: Yıldız Görüntülerindeki Parlayan Uçlar

James Webb Teleskobu'nun kaydettiği yıldız görüntülerinde 8 sivri parlayan uç görülüyor. Bu parlayan uçlar, teleskobun kendine has yapısı ve kullanılan aynaların şekli ile ilgilidir. Teleskopun birincil ve ikincil aynaları arasındaki yansıma sonucunda oluşan parlayan uçlar, görüntülere farklı bir etki katmaktadır.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 20:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

James Webb Teleskobu: Yıldız Görüntülerindeki Parlayan Uçlar

James Webb Teleskobu(JWST) yaklaşık 2 yıldır görevde

Uzay teleskobunun 20 yıl görev yapması bekleniyor ve bu süre zarfında yeni keşiflere imza atması bekleniyor. Yeni teknolojilerle donatılan ve diğer uzay teleskoplarından farklı bir tasarıma sahip olan JWSTnin kaydettiği yıldız görüntülerinde 8 sivri parlayan uç görülüyor.

KENDİNE HAS GÖRÜNTÜLERİ İÇİNDEKİ IŞIK KIRILMALARI SEBEBİYLE KAYDEDİYOR

Teleskobun kaydettiği görüntülerde galaksinin uçsuz bucaksız yapısı ve pırıl pırıl parlayan yıldızlar yer alıyor. İşte daha yakın noktada bulunan ve daha parlak yapıda olan yıldızlar James Webbin kadrajına girdiğinde altı büyük iki de küçük olmak üzere sekiz parlayan ucun gözükmesine neden oluyor.

Burada cihazın yapısında kullanılan ayna detayı dikkat çekiyor

Çünkü daha eskiden teleskoplarda evrenin derinliklerine inebilmek için mercek kullanılıyordu. Gelişen teknoloji ile artık aynalar kullanılıyor. Kaydedilen görüntülerde ise ışık önce birincil aynaya daha sonra da ikincil olana yansıyor. Bu yansıma ise kaydedilen görüntüye parlayan uçlar olarak yansıyor.

JWSTnin kendine has yapısı bulunuyor

Birincil aynası bölümleri ayrılmış durumda. Kırınım özellikleri de 18 altıgen parçadan oluşuyor. Öyle ki teleskobun ikincil aynası dairesel bir yapıda olup üç dikme tarafından tutuluyor. Dikmeler ise kırınım olarak bilinen görüntülerin oluşmasına neden oluyor. Her bir dikme 90 derecelik açıyla iki sivri çıkıntı üretiyor.

Neden daha fazla çıkıntı yok?

Burada 12 çıkıntı bulunmamasının sebebi ise, ekibin, aynanın sivri uçlarından dördünü dikmelerin dört sivri ucuyla hizalayarak çıkıntı sayısını toplamda sadece sekize indirmesi. Sivri çıkıntılara dikkat ettiğinizde, uçlarının genellikle çok soluk olduğunu ve hatta kesikli bir çizgi gibi görünebileceğini görürsünüz.

James Webb Uzay Teleskopu: Kızılötesi Evrende Etkileyici Görüntüler

James Webb Uzay Teleskopu, kızılötesi evrene inanılmaz bir çözünürlük getiren etkileyici görüntüler sunuyor. Ancak soluk bulutsuları veya uzak galaksileri sergilemenin ilginç bir yan etkisi de bulunuyor. Genellikle daha yakın ve kesinlikle daha parlak olan yıldızlar, altı büyük ve iki küçük olmak üzere sekiz sivri çıkıntıya ya da uca sahip gibi görünüyor. Bu etki o kadar ikonik ki, bir bakışta fotoğrafın JWST tarafından çekildiğini doğrulamak için bu etkiyi kullanmak bile mümkün.

Bu sivri çıkıntıların oluşmasının sebebi ise teleskopun mimarisinde yatıyor

Herhangi bir modern gözlemevi bu gerçekle mücadele etmek zorunda. Gelişmiş astronomiye yönelik teleskoplar artık evrenin uzak özelliklerini büyütmek için mercek kullanmıyor ve bunun yerine ayna kullanıyorlar. Yani, ışık önce birincil aynadan ikincil aynaya yansıtılıyor. Bu ikincil ayna, birincil aynanın hemen önünde yer alıyor ve konumu ve tutulma şekli tuhaf desenler yaratabiliyor.

JWST’ye baktığımızda, en yeni uzay teleskopumuzun ikincil aynası daireseldir ve üç dikme tarafından tutulur

Dikmeler kırınım olarak bilinen bir olgunun oluşmasına sebep olur. Bu, dalgaların yollarına çıkan bir engelden etkilenme şeklidir. İkincil aynanın üç desteği, parlak nesneden gelen ışık kırınım çıkıntılarını üretir. Her bir dikme, dikmeye 90 derece açıyla iki sivri çıkıntı üretir ve bu da toplamda altı sivri çıkıntı olması gerektiği anlamına geliyor. Ancak eğer görülen sivri çıkıntıları sayarsanız, görüntüde altı büyük ve iki küçük olmak üzere kesinlikle sekiz sivri çıkıntı olduğunu görürsünüz.

Bunun sebebi, JWST’nin kendine özgü başka bir özelliği daha olmasıdır

Birincil aynası bölümlere ayrılmıştır ve aynı zamanda kırınım özellikleri de onu oluşturan 18 altıgen parçadan yapılmıştır. Hatta görülen sivri çıkıntılara en çok katkıda bulunan şey aynaların şeklidir. Aynaların kenarları en belirgin sivri çıkıntıları oluşturduğu için, düzgün altıgen olan bu aynaların yarattığı çıkıntılar eşit aralıklıdır.