Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Karaciğer Yağlanması ve Beslenme

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve hazır gıda tüketiminin artması ile birlikte karaciğer yağlanması vakaları artmaktadır. Karaciğer yağlanmasının iki grupta ele alındığı belirtilmektedir: alkole bağlı karaciğer yağlanması ve alkolik olmayan karaciğer yağlanması. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler ve fonksiyonel bileşikler arasında resveratrol, kurkumin, silimarin, kuarsetin, likopen ve kateşinler bulunmaktadır. Akdeniz diyetinin karaciğer yağlanmasına olan etkileri üzerine yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, Akdeniz diyetine uyumlu beslenen kişilerin vücut yağ oranlarının daha düşük olduğu görülmüştür.

Yayın Tarihi: 05.07.2023 23:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Karaciğer Yağlanması ve Beslenme

Beslenme Alışkanlıklarının Değişmesi ve Karaciğer Yağlanması

Beslenme alışkanlıklarının günümüzde değişmesi ve hazır gıda tüketiminin artması ile birlikte alkol ve ilaca bağlı olmayan karaciğer yağlanması vakalarının sıklığı gittikçe artıyor. Karaciğer yağlanmasının bir halk sağlığı sorunu haline geldiği belirtilmektedir. Karaciğer yağlanmasının iki grupta ele alındığı ifade edilmektedir: alkole bağlı karaciğer yağlanması ve alkolik olmayan karaciğer yağlanması. Alkolik olmayan karaciğer yağlanmasının obezite, insülin direnci, tip II diyabet, hipertrigliseridemi gibi nedenleri bulunmaktadır.

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler ve Bileşikler

Karaciğer yağlanması için bazı besinler ve fonksiyonel bileşikler önerilmektedir. Resveratrol, kurkumin, silimarin, kuarsetin, likopen ve kateşinler gibi besinler ve bileşikler karaciğer yağlanmasının önlenmesinde etkili olabilir. Bu besinlerin bulunduğu besinler ve bitkiler belirtilmiştir.

Akdeniz Diyeti ve Karaciğer Yağlanması

Akdeniz diyetinin karaciğer yağlanmasına olan etkileri üzerine yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, Akdeniz diyetine uyumlu beslenen kişilerin vücut yağ oranlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesi ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, früktoz ve sakkaroz tüketiminin sınırlandırılması önerilmektedir.