
Kuduz Hastalığı: Belirtileri
Kuduz hastalığı insanlara bulaşabildiği gibi kuduz hastalığına yakalanmış bir insandan başka bir insana da bulaşabilmektedir. Kuduz hastalığının belirtileri ise şunlardır: iştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk, ateş, isırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybı, huzursuzluk, aşırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar, öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, bulantı-kusma, hiperaktivite, oryantasyon bozukluğu, hayal görme, sara krizleri, tuhaf davranışlar, ense sertliği, hızlı ve sık nefes alıp verme, salya artışı ve felçler.
Kuduz Hastalığı: Bulaşma Yolları
Kuduz hastalığı şu şekillerde bulaşabilir: kuduza yakalanmış bir memeli hayvanın ısırması ve yaralaması, kuduz hayvanın salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz ağız veya buruna temas etmesi, kuduz hayvanın salyası ile bulaşık eşyanın yaralı deri ile temas etmesi, kuduz hayvan tarafından tırnaklanarak meydana gelen yaralanmalar, kuduz hayvanın eti ve sütünün çiğ olarak yenmesi, kuduza yakalanmış bir insan ile yakın temasta bulunulması.
Kuduz Hastalığı: Tedavi Seçenekleri
Kuduz hastalığının tedavisi maalesef yoktur. Ancak, öncelikle hayvan tarafından oluşturulan yaraların temizlenmesi gerekmektedir. Hayvan gözetim altında tutulmalı ve belli bir süre içerisinde ölmezse kuduz riski yok demektir. Antibiyotik ile iltihaplanmanın önüne geçilir ve enfeksiyon seviyesi düşürülür. Tedavi süreci uzmanlar tarafından yönetilmelidir.