Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meme Kanseri: Tanı, Belirtiler ve Tedavi

Meme kanseri, özellikle kadınların daha sık karşılaştığı bir sağlık sorunudur. Erken teşhis, meme kanserini tedavi etme şansını artırabilir. Meme kanseri belirtileri arasında meme üzerinde veya altında bir yumru hissi, meme derisinde veya meme ucunda değişiklikler, meme ağrısı, meme derisinde kızarıklık veya şişlik gibi belirtiler yer alabilir. Meme kanseri tedavisi, tümörün türüne, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir ve cerrahi, radyasyon, kemoterapi, hormon tedavisi veya hedefe yönelik tedavi gibi yöntemleri içerebilir.

Yayın Tarihi: 06.09.2023 11:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Meme Kanseri: Tanı, Belirtiler ve Tedavi

Meme Kanseri: Tanı, Belirtiler ve Tedavi

Kanser türleri arasında yer alan ve taramayla fark edilen meme kanserinin detaylarını uzmanı anlattı. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde Meme Radyolojisi Uzmanı Dr. Derya Deniz Altıntaş, 'Kadın veya erkeklerin elle yapacakları vücut kontrolünde meme veya başka bölgede görebilecekleri olumsuzları hemen doktora bildirmelerini gerektiğini' ifadelerini kullandı.

Meme kanserine hem erkekler hem kadınlar yakalanabiliyor. Erken tanı ve tarama bu hastalığın tedavisinde önemli bir yer kaplıyor.

KENDİ KENDİNİZİ KONTROL EDEBİLİRSİNİZ

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde Meme Radyolojisi Uzmanı Dr. Derya Deniz Altıntaş, tüm dünyada 8 kadından biri meme kanseri tanısı aldığını, kadınlarda en sık ölüm sebebinde meme kanserinin ilk sıralarda olduğunu söyledi. Kadın veya erkeklerin elle yapacakları vücut kontrolünde meme veya başka bölgede görebilecekleri olumsuzları hemen doktora bildirmelerini gerektiğini ifade eden Altıntaş, ihmallerin başka sorunları beraberinde getirdiğini kaydetti.

Meme Kanseri Merkezine İhtiyaç Var

Meme kanseri birkaç birimin işbirliği içinde çalıştığı multidisipliner bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Altıntaş, 'Bu sebeple dünyada ve Avrupa da belli akreditasyon kriterlerine sahip tanı ,tedavi ve takip süreçlerini yürütecek Meme Merkezleri oluşturulmuştur. Ancak bölgemizde bu tarz bir merkez bulunmamaktadır. Meme kanserinin tanı tedavi ve takip süreçlerinin uygun şartlarda yapılabilmesi kadınların tekrar sağlıklı bir yaşam sansına sahip olması için bölgede Meme Kanseri Merkezine ihtiyaç vardır' diye konuştu.

Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanseri, memenin içinde veya meme dokusunun içerisinde başlayan ve zamanla çoğalan kötü huylu (malign) bir tümördür. Meme kanseri belirtileri arasında meme üzerinde veya altında bir yumru hissi, meme derisinde veya meme ucunda değişiklikler, meme ağrısı, meme derisinde kızarıklık veya şişlik gibi belirtiler yer alabilir.

Meme Kanserinin Nedenleri

Meme kanserinin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bir dizi risk faktörü ve etkenin meme kanseri gelişimine katkıda bulunabileceği bilinmektedir. Genetik faktörler, yaş, yaşam tarzı faktörleri, hormonal faktörler, radyasyon maruziyeti, önceki meme kanseri geçmişi, aile geçmişi, DCIS, ilk adet yaşı ve menopoz yaşı gibi faktörler meme kanseri riskini artırabilir.