Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

NASA'nın Görevi: Bennu Adlı Göktaşının Dünyaya Çarpma Tarihi Açıklandı

NASA, Bennu adlı göktaşının 24 Eylül 2182'de dünyaya çarpacağını ve bu çarpmanın 22 atom bombası gücünde olacağını açıkladı. Bennu'nun çarpma şiddeti yavaşlatılmaya çalışılıyor. Bennu, her altı yılda bir Dünya'nın yanından geçiyor ve NASA bilim insanları asteroitin yolunu değiştirmeye çalışıyor. Bennu'dan alınan örnekler, 24 Eylül'de Utah çölüne ulaşacak.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 13:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

NASA'nın Görevi: Bennu Adlı Göktaşının Dünyaya Çarpma Tarihi Açıklandı

NASA'nın Görevi: Bennu Adlı Göktaşının Dünyaya Çarpma Tarihi Açıklandı

NASA'da görev yapan bilim insanları, bir göktaşının 22 atom bombası gücüyle yer yüzüne çarpacağı tarihi açıkladı. Birçok göktaşı dünyanın yanından geçiyor fakat bu sefer öyle olmayacak. NASA, 'Bennu' adı verilen göktaşının 24 Eylül 2182'de dünyaya çarpacağını bildirdi. Ve bu göktaşının dünyaya çarpma şiddetinin 22 atom bombası gücünde olacağı tahmin edildi. NASA şimdiden göktaşının çarpma şiddetini yavaşlatacak çalışmalara başladığını açıkladı.

YEDİ YILDIR MÜCADELE EDİLİYOR

NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki OSIRIS-REx'in proje yöneticisi Rich Burns, Sunday Telegraph'a, 'Şu anda bu yedi yıllık yolculuğun son ayağındayız. Yarışı iyi bir şekilde tamamlamak için kararlı bir şekilde odaklandık ve bu maratonda gurur ve sevinç gibi duygular bir arada.' dedi.

Bennu'nun potansiyel etkisi endişe verici görünse de, yıkıcı bir etki yaratma ihtimali sadece 2.700'de bir. Kaya yaklaşık bir milin üçte biri genişliğindeyken, dinozorların neslinin tükenmesine neden olan asteroit yaklaşık altı mil genişliğindeydi; yani Bennu'nun genişliğinin yaklaşık 20 katı. Bu, gelen kayanın dünya çapında yok oluşa neden olacak kadar büyük olmadığı anlamına geliyor; ancak NASA, kayanın Dünya'ya çarpması durumunda yaklaşık altı mil uzunluğunda bir krater oluşturacağını ve her yönde yaklaşık 600 mil boyunca bir yıkıma neden olacağını tahmin ediyor.

Bennu Adlı Asteroidin Dünya'ya Çarpması Bekleniyor

Bennu adlı uzay taşı, her altı yılda bir gezegenimizin yanından geçiyor ve bir gün Dünya'ya çarpması beklendiği için NASA'daki bilim insanları asteroitin yolunu değiştirmeye çalışıyor. Uzmanlar, 24 Eylül 2182'de asteroitle çarpışma rotasında olabileceğimizi düşünüyor ve potansiyel kıyamet tarihi çok uzak olsa da, NASA halihazırda Bennu'yu başka yöne çekmek için uğraştığı ve görevin 'son ayağında' bulunuyor.

Bennu'dan gelen örnekler nihayet 24 Eylül Pazar günü Utah çölüne ulaşacak, bu da Bennu'nun olası kazasından tam olarak 159 yıl önceye denk geliyor.

NASA'nın Görevi: Bennu Adlı Göktaşının Dünyaya Çarpma Tarihi Açıklandı

NASA'nın Washington'daki Bilim Misyonu Direktörlüğü yönetici yardımcısı Nicola Fox da, 'Bennu asteroitinden elde edilen bozulmamış malzeme, Güneş Sistemi'mizin 4,5 milyar yıl önce oluşumuna ve hatta belki de Dünya'daki yaşamın nasıl başladığına ışık tutmaya yardımcı olacak.' dedi.