Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Öksürük Nasıl Geçer? Doğal Yöntemlerle Öksürükten Kurtulun

Öksürük, vücudunuzun tahriş edici maddeleri üst ve alt hava yollarından uzaklaştırma yolu olan doğal bir reflekstir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar öksürüğe neden olabilir. Bu makalede, öksürüğü hafifletmek için doğal yöntemler ve ev ilaçları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Yayın Tarihi: 17.10.2023 16:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Öksürük Nasıl Geçer? Doğal Yöntemlerle Öksürükten Kurtulun

Öksürüğün Sebepleri

Öksürük, vücudunuzun tahriş edici maddeleri üst (boğaz) ve alt (akciğerler) hava yollarınızdan uzaklaştırma yolu olan doğal bir reflekstir. Öksürük aslında vücudunuzun iyileşmesine ve kendini korumasına yardımcı olur. Kişinin hem günlük yaşamını hem de uyku kalitesini etkileyen öksürük, boğaz ağrısına neden olabilir.

Bir anda gelen öksürük krizleri çok can sıkıcı olabilir. Aslında öksürüğün pek çok nedeni vardır. Ancak sonbaharın kendini göstermeye başladığı şu günlerde grip, nezle ve soğuk algınlığı öksürüğü tetikleyen en yaygın nedenlerdendir.

Doğal Yöntemlerle Öksürüğü Hafifletme

Öksürüğe iyi gelen pek çok yöntem mevcuttur. Bunlardan biri de doğal yöntemlerdir. Sizler için derlediğimiz bu yöntemlere ek olarak su tüketiminizi ihmal etmemeye özen gösterin.

Tarçınlı Süt

Süt, vücudumuz için pek çok fayda sunan şifalı içeceklerin en başında gelir. Özellikle kış hastalıkları kendini göstermeye başladığında süt, kaçınılmaz ve vazgeçilmez içeceklerden biridir. Çünkü süt hem boğazı yumuşatır hem de öksürüğü dindirir. Sütün içerisine eklenen tarçın ise, antioksidan etkisi göstererek mucizevi bir ikili haline gelir. Tarçın ve sütün bir araya gelmesiyle oluşan doğal antibiyotik etkisiyle öksürük krizlerinizi hafifleteceksiniz.

Zencefil, Bal ve Karanfil

Karanfil; içerisinde uçucu bileşenler barındırır. Bu bileşenler; ağız ve boğaz yolunda meydana gelen iltihaplanmanın, bakterilerin ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı antiseptik özellik taşır. Öksürüğü hafiflettiği kadar boğaz ağrısını da dindirir. Zencefilde bulunan bazı bileşenler ise iltihap giderici görev üstlenir. Öksürük krizlerini durdurmak ve boğazınızda meydana gelen ağrıyı hafifletmek için bu kürü uygulamak oldukça basittir.

Ekinezya Çayı

Ekinezya, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıklarının neden olduğu enfeksiyonları hafifletme ve bu tür hastalıkların süresini kısaltmaya yardımcı olan en şifalı bitkilerin başında gelir. Ekinezya çayını demleyip içine de 1 tatlı kaşığı kadar bal ilave ederek tüketebilirsiniz. Günde 2 fincan tükettiğinizde öksürük krizleriniz son bulacak. Ayrıca ekinezya çayı bağışıklığı güçlendirerek vücut direncini arttırır.

Doğal Yöntemlerle Öksürükten Kurtulma

İşte size yardımcı olacak bazı öneriler:

  1. Bal ve limon karışımı: Bir bardak ılık suya birkaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı bal ekleyin. Bu karışım, boğazı yatıştırırken öksürüğü hafifletebilir.
  2. Zencefil çayı: Bir parça taze zencefili rendeleyin ve bir bardak kaynar suya ekleyin. 10-15 dakika demlemeye bırakın ve ardından süzerek tüketin. Zencefil, balgamı söktürmeye yardımcı olan ve nefes yollarını rahatlatan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
  3. Soğan şurubu: Bir soğanı doğrayın ve bir kaseye yerleştirin. Üzerine biraz bal ekleyin ve birkaç saat bekletin. Ardından elde ettiğiniz şurubu süzerek kullanabilirsiniz. Soğan, doğal antibiyotik ve antiseptik özelliklere sahiptir ve balgamı söktürerek öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur.
  4. Nane çayı: Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı kuru nane veya birkaç yaprak taze nane ekleyin. 10-15 dakika demlendikten sonra süzerek tüketin. Nane, boğazı rahatlatır ve balgamı söktürmeye yardımcı olan doğal bir dekonjestandır.
  5. Bol sıvı tüketimi: Su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suyu veya bitkisel çorbalar gibi sıvıları bolca tüketerek vücudunuzu nemli tutun. Bu, boğazı rahatlatır ve balgamın daha kolay atılmasına yardımcı olur.
  6. Buhar inhalasyonu: Bir kase kaynar suya birkaç damla okaliptüs yağı veya taze nane ekleyin. Başınızı bir havluyla örtüp buharları soluyun. Bu, balgamın yumuşamasına ve solunum yolunun açılmasına yardımcı olur.

Unutmayın, bu öneriler sadece semptomları hafifletmeye yardımcı olur ve hastalığın seyrini etkilemez. Eğer öksürük uzun süre devam eder veya şiddetli hale gelirse, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.