Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türk Kahvesi ve Sağlık

Türk kahvesinin sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Depresyon, Parkinson, Alzheimer gibi ruhsal hastalıklara karşı etkili olan Türk kahvesi, kalp sağlığına da iyi gelir ve kanser riskini azaltır.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 21:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türk Kahvesi ve Sağlık

Türk Kahvesi ve Sağlık

Yapılan bir kahve araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 55,6'sı günde 1-2 bardak kahve tüketiyor. Yüzde 29,2'si ise günde 3-4 bardak kahve içiyor. Yüzde 7'si günde 5 bardaktan fazla kahve tüketirken, yüzde 4,4'ü günde 6 bardak ve üzeri kahve içiyor. Tüketicilerin yüzde 3,8'i ise hiç kahve içmiyor.

Türk kahvesinin bilinen en önemli etkileri arasında henüz tam bir tedavisi olmayan hastalıklara karşı bariyer olması var. Türk kahvesi, depresyon, Parkinson, Alzheimer gibi ruhsal hastalıklara karşı etkilidir. Ayrıca hafızanın da güçlenmesini sağlar. Zihni açmasının yanında ruhsal sorunlara yakalanma şansının büyük ölçüde azalmasıyla da öne çıkan Türk kahvesi, migren gibi baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Kahve kalp hastalıklarına karşı da azımsanmayacak kadar etkili. İçeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi geliyor. Uzmanlara göre günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak tüketilen Türk kahvesinin, damarların iç yüzeylerindeki hücrelerin yapılarını korumaya destek olarak kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürebildiğini de ortaya koyuyor.

Kilo verme sürecindeki kişilerin sıklıkla tercih ettiği Türk kahvesi hazmı kolaylaştırıp, sindirim sistemindeki kasların hareketini uyarıyor. Böylece bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kafein içeriği sayesinde tüm kafeinli içecekler gibi metabolizmayı ve yağ yakımını da ciddi oranda hızlandırıyor.

Günde düzenli olarak 2 fincan kahve içmek kolon, meme ve rektum, kalın bağırsak, gırtlak ve yemek borusu kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde düzenli olarak kahve tüketen bireylerde ise karaciğer kanseri ve kolorektal kanser türleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösteren bilimsel araştırmalar da dikkat çekiyor.