Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uzmanlar Uyardı: Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Polikistik Over Sendromu (PCOS) kadınlarda sık görülen bir hormon dengesizliğidir. Adet düzensizliği ya da adet görmeme, olağan dışı kanama, aşırı tüylenme, ciltte sivilce artışı, saç dökülmesi, kısırlık ve kilo alımı gibi belirtilere neden olur. Ancak bu semptomların benzer birçok hastalıkta görüldüğünü ve PCOS'un da genellikle bilinmediğini belirten Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Yayın Tarihi: 18.10.2023 18:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Uzmanlar Uyardı: Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uzmanlar uyardı. Birçok kadın bu hastalığı tanımıyor

Uzmanı, hormonal bir hastalık olan Polikistik Over Sendromu’nun özellikle üreme çağındaki kadınlarda yaygın görüldüğüne dikkat çekerek kadınlara uyarılarda bulundu.

Kadın Hastalıkları, Doğum Uzmanı, “Ancak PCOS belirtileri pek çok hastalıkla karıştırıldığı ve hastalar tarafından yeterince tanınmadığı için geç fark ediliyor”

Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer almaktadır.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer almaktadır. Polikistik over adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli eder. Polikistik over sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtileri vardır.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

-İnsilüne karşı direnç
-Kiloda artış
-Saç dökülmesi
-Tüylenme
-Sivilce
-Yüz bölgesinde yağlanma
-İltihap
-Düzensiz adet
-Cildin kararması
-Baş ağrısı
-Kısırlık
-Depresyon

Teşhisi kolay değil

PCOS'un kadınlarda görülme sıklığı yüzde 5 ile 25 arasında değişiyor. Genellikle üreme çağında görülen bu hastalıkla bize başvuranların PKOS hakkında bilgi sahibi olmadığını görüyoruz. Hastalar ya sık adet gördükleri ya da hiç görmedikleri için bize başvuruyor. Bu hastalarda yumurtlama sorunu yaşandığı için kısırlık nedeniyle de başvurular oluyor. PCOS belirtileri diğer pek çok hastalıkta da görülebildiği ve yeterince tanınmadığı için hastalar hekime geç başvuruyor. Tanısı pek kolay olmadığı gibi, tanı koyabilmek için profesyonel bir ekibe ihtiyaç vardır. Biz de endokrinoloji uzmanları, dermatoloji ve beslenme uzmanları olarak doğru tanı koyabilmek ve hastalığın doğru tedavisi için birlikte çalışıyoruz.