Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yapay Zeka Şirketi Anthropice, Müzik Yayıncılarıyla Telif Hakkı Davasında

Müzik yayıncıları Universal Music, ABKCO ve Concord Publishing, yapay zeka şirketi Anthropice'yi telif hakkı ihlaliyle suçladı. Davada, Anthropic'in telifli şarkı sözlerini izinsiz kullanarak yayıncıların telif haklarını ihlal ettiği iddia edildi. Yayıncılar, tazminat ve ihlalin durdurulması için mahkemeden karar talep etti.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 13:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yapay Zeka Şirketi Anthropice, Müzik Yayıncılarıyla Telif Hakkı Davasında

Müzik Yayıncıları Universal Music, ABKCO ve Concord Publishing, Yapay Zeka Şirketi Anthropice'yi telif hakkı ihlaliyle suçladı

Müzik yayıncıları Universal Music, ABKCO ve Concord Publishing, çarşamba günü Tennessee federal mahkemesinde yapay zeka şirketi Anthropice, sohbet robotu Claudeu eğitmek için sayısız telifli şarkı sözünü kötüye kullanmakla suçlayarak, dava açtı.

Davada Anthropic, Claudeu insan komutlarına yanıt verecek şekilde eğitmek için internetten topladığı büyük miktarda metnin bir parçası olarak şarkı sözlerini izinsiz kopyalayarak yayıncıların telif haklarını ihlal etmekle suçlandı.

Yayıncılar ayrıca, Claudeun şarkı sözlerini talep üzerine ve belirli bir konu hakkında şarkı yazma, belirli bir müzik bestesi için akor ilerlemeleri sağlama veya belirli bir sanatçı veya şarkı yazarı tarzında şiir veya kısa kurgu yazma talepleri de dahil olmak üzere Yayıncıların şarkı sözlerini aramayan bir dizi talimata yanıt olarak yasadışı bir şekilde yeniden ürettiğini savundu.

Yayıncılar Telif Hakları İhlali Nedeniyle Tazminat Talep Ediyor

Yayıncıların avukatı Matt Oppenheim, telif hakları yasası uyarınca bir kuruluşun hak sahiplerinden izin almadığı sürece kendi işini kurmak için başkasının telif hakkıyla korunan eserlerini çoğaltamayacağını, dağıtamayacağını ve sergileyemeyeceğini söyledi.

Yayıncılar, mahkemeden tazminat ve iddia edilen ihlalin durdurulması için karar talep etti.

Yapay Zekâ Şirketi Anthropic Telif Hakkı İhlaliyle Suçlanıyor

Yapay zekâ, teknoloji dünyasının son zamanlardaki en trend ve en merak uyandıran gelişmesi olsa da çeşitli alanlarda sorunlar yaratmaya devam ediyor. Daha önce Game of Thrones yazarı George RR Martin gibi ünlü yazarların telif hakkı ihlali nedeniyle açtığı davalara şimdi de müzik şirketleri eklendi.

Amazon’un yakın zamanda 4 milyar dolarlık hisse aldığı yapay zekâ şirketi Anthropic, üç müzik şirketi tarafından telif hakkıyla korunan şarkı sözlerinin sistematik ve yaygın ihlali nedeniyle dava ediliyor.

Anthropic’e karşı dava çarşamba günü Nashville’de dünyanın en büyük müzik şirketi olan Universal Music Group’un bir parçası olan Universal Music Group Publishing (UMGP), Concord Music Group ve ABKCO tarafından açıldı.

Universal Music Publishing tarafından temsil edilen isimler arasında Taylor Swift, The Weeknd, Sting, Bad Bunny gibi birbirinden ünlü isim yer alıyor.

Kendisini “yapay zekâ güvenliği ve araştırma şirketi” olarak tanımlayan Anthropic, 2021 yılında OpenAI’nin eski çalışanları tarafından kuruldu. Ve o zamandan bu yana da en hızlı büyüyen yapay zekâ şirketlerinden biri haline geldi.

Davada, Anthropic’in yayıncıların sahip olduğu veya kontrol ettiği sayısız müzik bestesinin yasa dışı bir şekilde kopyalayıp dağıtması nedeniyle yayıncıların yasal işlem başlattığı belirtildi. Davada, “Tıpkı sayısız diğer teknoloji şirketinin düzenli olarak yaptığı gibi, Anthropic de köklü telif hakkı yasalarına uymak zorunda” ifadesi yer aldı.

Yapay zekâ şirketi ayrıca, telif hakkı kapsamındaki materyalleri ihlal etmekle suçlanıyor.

Yayıncılar jüri yargılaması ve en az 75 milyon dolar tazminat talep ediyor, ancak yapay zekâ şirketinin aleyhine bir karara varılması halinde bu rakam çok daha yüksek olabilir.

Üç yayıncıyı temsil eden hukuk danışmanlarının yaptığı açıklamada, “Tıpkı Anthropic’in, kodunun kendi izni olmadan alınmasını istememesi gibi, müzik yayıncıları veya diğer telif hakkı sahipleri de istemez. Eserlerin izinsiz kullanılmasını istiyoruz” denildi.