
Yaz Gribinden Korunmanın Yolları
İnsanların korkulu rüyası olan yaz gribinden korunmanın yolları ortaya çıktı. Grip hangi mevsimde yakalanılırsa yakalanılsın insanların için zor olduğu biliniyor. Ancak yaz gribi yaşamak insanı bir kat daha fazla etki ettiği bildirildi. Bu nedenle yaz gribinin nedenleri ve korunma yollarını ortaya çıktı.
Yaz Gribinden Korunmanın Yolları
- Aşını terlediğinizde önlem alın.
- Bolca yaz meyvesi tüketin.
- Bağışıklığınız güçlendirecek yiyeceklere yönelin.
- Bol bol su tüketin ancak soğuk sudan uzak durun.
- Klimanın açılması gerekiyorsa ortalama derece seçin.
- Klimanın filtrelerini temizletin.
Yaz Gribi Nedir?
Yazın sıcak havalarda da üşütme, nezle ve grip gibi sağlık sorunları oluşabilir. Halk arasında ”yaz gribi” olarak bilinen bu hastalık türünün diğer adı ”lejyoner hastalığı”dır. Bu grip türü ”klima hastalığı” olarak da geçer. Kas ağrıları, ateş, halsizlik, derin nefes alma isteği ve balgam gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu hastalık türünün neden olduğu organizmalar normal gribe göre farklılık göstermektedir. Yaz gribine neden olan mikroplar havalandırma sistemlerinde, soğutma tulelerinde ve su tesisatlarında çoğalır ve bulaşırlar. Bir süre sonra kişi nefes veya ağız yolu ile bu mikropları alarak yavaş yavaş hastalanmaya başlar. Hastalık haberdar olunur olunmaz kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalıdır. Yaz gribi tedavisinde kullanılan ilaçların diğer grip türlerine göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.
Yaz Gribinin Belirtileri Nelerdir?
- Kas ağrıları
- Halsizlik
- Derin nefes alma isteği
- Balgam
- Ateş
- Öksürük
Sadece soğuk havalarda değil sıcak havalarda da grip yaşanıyor. Yaz gribinin en belirgin özellikleri bitkinlik yüksek ateş, gözlerde sululuk ve burun akıntısı. Yaz aylarında hiç hazırlıksızken yakalandığımız grip, yaşam konforumuzu olumsuz etkiliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte 'yaz gribi' dediğimiz 'lejyoner' hastalığında artış görülüyor. Bu nedenle yaz gribinin neden çıktığını, belirtilerinin neler olduğunu ve korunması gereken iki yaş gurubunu sizin için aktardık.
Risk Altındaki Gruplara Uyarılar
Risk altındaki gruplara uyarılarda bulunan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şule Taş, yaz gribi belirtilerini ve korunma yöntemlerini paylaştı. Birçok virüs ve bakteri gribe neden olabilir. Soğuk algınlığı veya grip benzeri bir tür enfeksiyon hastalığı olan yaz gribi, kış gribinden farklı olarak influenza dışında daha birçok farklı virüs veya bakteri aracılığıyla meydana gelebiliyor. Yaz gribinin kişinin vücut direncinin düşmesi, klima tozları, plajlar ve toplu yaşanılan yerlerde zaman geçirilmesi gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirten Taş, yaz gribine neden olan mikroplar havalandırma sistemlerinde, soğutma tulelerinde ve su tesisatlarında çoğalır ve bulaşır. Lejyoner hastalığı olarak da bilinen klima hastalığına sebep olan legionella pneumophila isimli bakteri, klimalı ortamların yanı sıra deniz, göl ve akarsu kenarları gibi sulak ortamlarda da bulunabilir. Yaz gribinin belirtileri yüksek ateş, titreme, öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, boğazda kuruluk ve kas ağrısıdır. Özellikle, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, gebeler, obezite hastaları, kanser tedavisi görenler, diyabet, KOAH, astım, bronşiektazi ve solunum yetmezliği gibi rahatsızlıkları olanlar muhakkak sağlık kurumlarına başvurmalı. Yaz gribinden korunmanın yolları ise bol bol su tüketmek, klimanın açılması gerekiyorsa ortalama derece seçmek, klimanın filtrelerini temizletmek, aşını terlediğinizde önlem almak, bolca yaz meyvesi tüketmek ve bağışıklığı güçlendirecek yiyeceklere yönelmek olarak belirtiliyor.