Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yüksek Kolesterolün Parmaklarda Belirtileri

Yüksek kolesterolün parmaklarda belirtileri arasında ağrılı el ve ayak parmakları, karıncalanma hissi ve deri altında yağlı büyümeler yer alır. Ksantomlar olarak adlandırılan bu büyümeler ağrısız olabilir ancak dokunmaya ve kaşınmaya karşı hassas olabilirler. Kolesterol seviyeleri düşürülerek bu belirtilerin kaybolması mümkündür. Ayrıca, yüksek kolesterolün damarlarda plak birikmesine yol açarak bacak kramplarına neden olabileceği ve periferik arter hastalığına işaret edebileceği belirtilmektedir.

Yayın Tarihi: 14.07.2023 12:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yüksek Kolesterolün Parmaklarda Belirtileri

Yüksek Kolesterolün Parmaklarda Belirtileri

Yüksek kolesterol zamanla ortaya çıkarken, aynı zamanda sessiz ilerleyen, tehlikeli bir sağlık durumu. Damarlarda oluşan tıkanman sonucunda felç, kalp krizi gibi yaşamı tehdit eden bir komplikasyona zemin hazırlayabiliyor. Bu durumda sessiz ilerleyen bu katile karşı doğru semptomları izlemek hayat kurtarıcı olabilir.

Dr. Rahul Agrawal, herkesin kolesterol seviyelerini izlemesi gerektiğini vurguladı. Durum genellikle semptomsuz olsa da, bilinmesi gereken belirli fiziksel semptomlar vardır. Yüksek kolesterolün uyarı işareti, ağrılı el ve ayak parmakları olabilir. Böyle bir his, bacaklardaki ve ellerdeki kan damarlarını tıkayabilen kolesterol birikiminin doğrudan sonucu olabilir.

Yüksek kolesterolün bir başka olası belirtisi, ellerde ve parmaklarda sık sık karıncalanma hissi olmasıdır. Dr Agrawal, Vücudun belirli bölgelerine giden kan akışındaki kesintiler ellerde ve bacaklarda karıncalanma hissi yaratıyor dedi. Kandaki yüksek kolesterol seviyeleri kan akışını kalınlaştırır ve sinirlerdeki normal kan akışını etkiler ve karıncalanmaya neden olur.

Başka bir sağlık pratisyeni Dr Kevin Martinez, yüksek kolesterolün deri altında yağlı büyümelere yol açabileceğini ekledi. Tıbbi olarak ksantom olarak adlandırılan bu topaklı büyüme, parmaklar ve ayak parmakları dahil olmak üzere ayaklarda ve ellerde görünebilir. Ksantomların boyutu değişebilir; toplu iğne başı kadar küçük veya üzüm kadar büyük olabilirler. Dr Martinez, Genellikle derinin altında düz bir yumru gibi görünüyorlar ve bazen sarı veya turuncu görünüyorlar açıklamasında bulunarak ortaya çıkan ksantomların nasıl ayırt edilebileceğine dair ipuçlarını verdi.

Ksantomlar ağrısız olabilse de, dokunmaya ve kaşınmaya karşı hassas olabilirler. Bu büyümeler aynı zamanda kalçalarda, dizlerde veya dirseklerde de görünebilir ve kümeler halinde ya da kendi başına ayakta dururlar. Bir doktor ksantomaları teşhis edebilir, ancak böyle bir teşhis cilt biyopsisi gerektirebilir. Bir lipid kan testi, yüksek kolesterolünüz olup olmadığını söyleyebilir. Kolesterol seviyeleri düşerse, ksantomların kaybolması mümkündür.

Uzmanlar, tehlikeli kolesterol seviyelerini düşürmek için sağlıklı bir diyet yemeyi ve düzenli egzersiz yapmayı şiddetle tavsiye ediyor. İnsanların kolesterol seviyelerini ele almak için her hafta en az 150 dakika orta derecede aerobik aktivite yapmaları gerekmektedir. Konuyu basitleştirmek için, 150 dakikalık orta dereceli aktivite, tempolu yürüyüş gibi 30 dakikalık günlük aktivitelere bölünebilir. Sağlık kuruluşu, Orta düzeyde aerobik aktivite, kalp atış hızınızı yükseltmek ve ter atmak için yeterince sıkı çalıştığınız anlamına gelir dedi.

Yürürken bacaklardaki bu belirti yüksek kolesterol alarmı veriyor

Kolesterol, vücudumuzda kardiyovasküler hastalık riskini artırır. Başlangıçta belirti vermeden ortaya çıksa da zaman ilerledikçe hoş olmayan sonuçlara yol açar. Damarlarda plak birikmesi vücuttaki normal kan akışını engelleyebilir. Aşırı durumlarda bu, felç ve kalp krizi gibi tıbbi acil durumlara yol açabilir. Ne yazık ki, yüksek kolesterol nadiren semptomlara neden olur, bu da birçok insanın bu durumla yaşadığını bilmediği anlamına gelir. Ancak, özellikle durum uzun bir süre boyunca gelişirse, bazı belirtiler göstermek de mümkündür.

Zamanla, yüksek kolesterol seviyeleri kan damarlarında plak oluşumuna yol açar. Plak oluşumu ateroskleroz olarak adlandırılır. Tatiana Zakharova'ya göre, bu sorunu olan kişiler çeşitli hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Bunun bir örneği, kolların veya bacakların arterlerinde aterosklerozun meydana geldiği periferik arter hastalığıdır. Bunun belirtilerinden biri de hareket halindeyken bacak kramplarıdır.

"Bir periferik arter en az yüzde 60 bloke olduğunda semptomları hissetmeye başlayabilirsiniz. Ana semptom aralıklı topallamadır. Bunlar hareket ettiğinizde ortaya çıkan ancak dinlendiğinizde duran bacak kramplarıdır. Bu, arterlerde plak birikiminin neden olduğu kan akışının azaldığının bir işaretidir" diyor doktor.