
Arnavutluk ve Türkiye Arasındaki İşbirliği Güçleniyor
Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali, Türkiye ile ilişkilerin güçlü temellere dayandığını vurgulayarak, "Türkiye'yi bölgede barışın tarihsel ve doğal bir garantörü olarak görüyoruz" dedi.
Ortak Basın Toplantısı ve Diplomatların Değerlendirmeleri
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile gerçekleştirdiği görüşmenin sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Spiropali, Türkiye’nin dost ülke olarak yaklaşımını ve iki halk arasındaki sosyal bağları belirtti. İki ülke arasında 2023'te diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü kutlanacağını hatırlatan Spiropali, ''İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün güçleniyor'' diye ekledi.
İşbirlikleri ve Gelecek Planları
Spiropali, Türkiye ve Arnavutluk'un NATO'daki ortaklıklarının yanı sıra, ekonomik işbirliğinin de arttığını belirterek, Türkiye'nin Arnavutluk'un dördüncü ticaret ortağı olduğunu ve Türk yatırımlarının 3,7 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Arnavutluklu yaklaşık 15 bin çalışanın Türk şirketlerinde istihdam edildiğini de vurguladı.
Ayrıca, ülkesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kurtulmuş'a Kosova'nın tanınmasına verdikleri destek için teşekkür ettiğini belirtti.
Ukrayna Savaşı ve Türkiye'nin Rolü
Spiropali, Ukrayna’nın egemenliğini desteklemenin önemine değinerek, Türkiye’nin barış görüşmelerindeki aktif rolünü takdir ettiklerini ifade etti. "Diplomasi, bölgede ve dünyada barış ve istikrar sağlamak için en iyi mekanizma" dedi.
Gelecek Vizyonu
Spiropali, iki ülkenin uluslararası işbirliğinin artırılması konusunda mutabık kaldığını ve 2027'de Tiran’da yapılacak NATO Zirvesi için hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Türkiye’nin de bu süreçteki işbirliklerinin önemli olduğunu dile getirdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş (sağda), Meclis Tören Salonu'nda Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali (solda) ile ortak basın toplantısı düzenledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş (sağda), Meclis Tören Salonu'nda Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali (solda) ile ortak basın toplantısı düzenledi.