Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fenerbahçe'nin Parlatılan ve Satılan Yıldızları

Fenerbahçe, son yıllarda düşük bir bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattığı yıldız oyuncuları parlatıp yüksek bir bonservis bedeli karşılığında Avrupa'nın 5 büyük liginde mücadele eden önemli takımlara satmayı başardı. Arda Güler, Attila Szalai, Güney Koreli savunma oyuncusu, Vedat Muriqi, Altay Bayındır ve Eljif Elmas gibi oyuncular Fenerbahçe'den yüksek bonservis bedelleriyle ayrıldılar.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 02:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Fenerbahçe'nin Parlatılan ve Satılan Yıldızları

Fenerbahçe'nin Parlatılan ve Satılan Yıldızları

Fenerbahçe, son yıllarda düşük bir bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattığı yıldız oyuncuları parlatıp yüksek bir bonservis bedeli karşılığında Avrupa'nın 5 büyük liginde mücadele eden önemli takımlara satmayı başardı. Bir zamanlar Fenerbahçe'ye gelen yıldızlar zamanla sönüyor ve unutuluyor söylemini Kanarya, Parlatılan ve satılan yıldızlar söylemine çevirdi.

Arda Güler

Fenerbahçe altyapısında yetişen Arda Güler, İspanyol devi Real Madrid'e imza attı. Real Madrid, 18 yaşındaki on numarayla 6 yıllık sözleşme konusunda el sıkıştı. Real Madrid, Arda Güler'in transferi için Fenerbahçe'ye 20 milyon Euro bonservis bedeli ödedi. Arda Güler için Fenerbahçe ile yapılan anlaşmada 10 milyon Euro'luk bonus maddesinin yer aldığı aktarıldı. Öte yandan genç yıldızın bir sonraki satışından sarı-lacivertlilere yüzde 20 pay verileceği kaydedildi. Geride kalan sezon 11'i Spor Toto Süper Lig olmak üzere 23 maçta görev alan Arda Güler, 4 kez gol sevinci yaşarken, 3 kez de asist yapmayı başardı. Yıldız solak, özellikle Avrupa Ligi'nde oynadığı 6 maçta 1 gol ve 1 asistlik performansın yanı sıra oynadığı oyunla da Avrupa devlerinin ilgisini çekti.

Attila Szalai

Fenerbahçe'nin 2021 yılında Apollon Limassol takımından 3 milyon 800 bin Euro karşılığında transfer ettiği Attila Szalai, yaz transfer sezonunda Almanya Bundesliga ekibi Hoffenheim'a gitti. Fenerbahçe bu transferden 12 milyon 300 bin Euro bonservis bedeli kazandı. Attila Szalai, Fenerbahçe formasıyla toplam 117 resmi maça çıktı. Macar stoper söz konusu maçlarda 7 kez rakip fileleri sarsmayı başarırken, takım arkadaşlarına da 4 kez gol pası verdi.

Güney Koreli Savunma Oyuncusu

Sarı-lacviertli ekip, BJ Guoan takımından 3 milyon Euro ödeyerek transfer ettirdiği Güney Koreli savunma oyuncusu, sadece 1 yıl sonra 18 milyon Euro bedelle Napoli'ye transfer olurken Fenerbahçe'nin de kasasına çok ciddi bir nakit akışı sağlanmış oldu. Serie A'da şampiyonluk yaşayan 26 yaşındaki savunma oyuncusu 50 milyon Euro'ya Bundesliga devi Bayern Münih'e imza attı.

Vedat Muriqi

Fenerbahçe'nin kasasını dolduran bir diğer isim ise Kosovalı futbolcu Vedat Muriqi. Sarı-lacivertliler, yıldız futbolcuyu 2019 yılında Çaykur Rizespor'dan 5 milyon 6 bin Euro ödeyerek kadrosuna kattı. Kanarya'da bir sezon kalan ve ilk sezonunda çıktığı 36 karşılaşmada 17 gol ve 7 asist kaydeden Vedat Muriqi, o sezonun sonunda 21 milyon Euro'ya İtalya Serie A ekibi Lazio'ya transfer oldu. Golcü oyuncu 2022 yılında La Liga ekibi Mallorca'ya kiralandı. Mallorca daha sonra ise 8 milyon Euro ödeyerek oyuncunun bonservisini aldı.

Altay Bayındır

Son zamanlarda performansı tartışma yaratan genç file bekçisi Altay Bayındır, Fenerbahçe'ye Ankaragücü'nden 1 milyon 500 bin Euro'ya transfer olmuştu. Yaz transfer sezonunda Altay Bayındır, Manchester United'a 5 milyon Euro bonservis bedeli karşılığında transfer oldu. Sarı-lacivertliler bir sonraki satıştan yüzde 20 pay alacak. Öte yandan Altay Bayındır'ın bir sonraki satışının 10 milyon Euro'yu geçmesi halinde Fenerbahçe 1 milyon Euro bonus alacak.

Eljif Elmas

Sarı-lacivertli ekibin 2017 yılında Kuzey Makedonya ekibi Rabotnicki'den Eljif Elmas'ı 180 bin Euro ödeyerek kadrosuna katığı Eljif Elmas, henüz 17 yaşındayken geleceğe yatırım olarak transfer edilmişti. 2019 yılına kadar Fenerbahçe forması giyen 24 yaşındaki merkez orta saha oyuncusu, 16 milyon 200 bin Euro bonservis bedeli karşılığında Napoli'ye transfer oldu. Genç futbolcu Napoli'de geçen sezon şampiyonluk yaşadı.