40 Bin 285 Yavru Kaplumbağanın Denize Kavuşması
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 5 ayrı kumsaldan 40 bin 285 yavru deniz kaplumbağasının denizle buluşturulduğunu açıkladı.
Koruma Çalışmaları ve Yuvaya Dikkat
Bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen koruma ve izleme çalışmaları, Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası'ndaki 5 kumsalda sürdürülmektedir.
Yıl içerisinde, bu kumsallarda 3 bin 853 yuva oluşturulmuş ve 13 Ağustos tarihine kadar toplam 40 bin 285 yavru deniz kaplumbağası denizle buluşturulmuştur.
Murat Kurum’un Açıklamaları
Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından bu konu hakkında yaptığı paylaşımda, "Nesli tükenme tehdidi altında olan deniz kaplumbağaları korumamız altında. Yumurtadan çıkan her bir deniz kaplumbağasının sağlıklı bir şekilde denize ulaşması için her türlü tedbiri alıyoruz. Bu yıl 40 bin 285 yavru kaplumbağamızı denizle buluşturduk," ifadelerini kullandı.
İztuzu Plajı ve Yuva Bilgileri
Mustafa Uzun, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nde Koruma, İzleme ve Özel Çevre Koruma Bölgeleri Daire Başkanı olarak, Türkiye'de yer alan 21 deniz kaplumbağası yuvalama alanından 5'inin ÖÇK kapsamında olduğunu vurguladı. Ayrıca, İztuzu Plajı’nda bugüne kadar yaklaşık 760 caretta caretta yuvası gerçekleştiği ve bu yuvadan çıkan yavru sayısının 4 bin 500'ü geçtiği belirtildi.
Uzun, her yıl mayıs ile eylül ayları arasında gerçekleştirilen koruma çalışmalarının deniz kaplumbağalarının sağlıklı bir şekilde denize ulaşmasını sağlamayı amaçladığını açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇK) sınırlarında bulunan 5 ayrı kumsaldaki yuvalardan bu yıl 40 bin 285 yavru kaplumbağanın denizle buluşturulduğunu bildirdi.