Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB, 6 Büyük Teknoloji Şirketine Katı Kurallar Uygulayacak

Avrupa Birliği (AB), piyasadaki güçlerini sınırlandıracağı ve katı kurallar uygulayacağı 6 büyük teknoloji şirketini belirledi. Komisyon Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft'u 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Söz konusu şirketlerin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uyması için 6 ay süre tanındı.

Yayın Tarihi: 09.09.2023 09:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

AB, 6 Büyük Teknoloji Şirketine Katı Kurallar Uygulayacak

Avrupa Birliği (AB), piyasadaki güçlerini sınırlandıracağı ve katı kurallar uygulayacağı 6 büyük teknoloji şirketini belirledi.

Komisyon Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft'u 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Söz konusu şirketlerin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uyması için 6 ay süre tanındı.

AB Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında işletmelere ve kullanıcılara adil olmayan koşullar dayatılmasını önlemeyi, önemli dijital hizmetlerin kullanıma açık kalmasını sağlamayı amaçlayan 'bekçi -geçit denetçisi' kriterlerini karşılayan şirketler listesinin tespit edildiğini bildirdi.

Yeni Kurallar Hakkında

AB'nin geçen yıl onaylanan ve dijital platformların faaliyetlerinde değişikliklere neden olacak yasası kapsamında özellikle büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak için yeni kurallar uygulamaya konulacak.

Euro olan ve 45 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan büyük platformlar 'geçit denetçisi' olarak adlandırılacak.

Bu teknoloji şirketleri ve dijital platformlar, diğerlerinden daha katı kurallara tabi tutulacak. Firmalara, sektörlerinde haksız rekabet etmelerini önleyecek önlemler uygulamaya girecek.