
Arnavutluk'un Geleceği AB'de
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Arnavutluk'un geleceğinin kesinlikle Avrupa Birliği içerisinde olduğunu belirtti.
Tiran'daki İkili Görüşmeler
Kallas, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlediği basın toplantısında Başbakan Edi Rama ile bir araya geldi. Arnavutluk'un 2030 yılına kadar AB'ye entegrasyon hedefini 'gerçekçi' bulduğunu ifade eden Kallas, "Arnavutluk'un geleceği AB'de," dedi.
AB ile Uyum ve Müzakerelerin Hızı
Kallas, Arnavutluk'un AB'nin güçlü bir ortağı ve NATO üyesi olduğunu vurgulayarak, "Arnavutluk, Birliğin dış ve güvenlik politikalarıyla tamamen uyumlu. İki yıl içinde AB ile müzakereleri tamamlama yönünde iddialı bir gündeminiz var," şeklinde konuştu.
Kosova ve Sırbistan İlişkileri
Kallas, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmeden, bu iki ülke ile ilgili ilerlemenin sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca Arnavutluk'un Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar konusundaki kararlılığından memnun olduklarını ifade etti.
Başbakan Rama'nın Açıklamaları
Başbakan Edi Rama, Arnavutluk'un AB ile arasında herhangi bir sorun bulunmadığını, dış politikanın %100 uyumlu olduğunu vurguladı. Müzakerelerin 2027 yılına kadar tamamlanması için çok iddialı bir takvim oluşturduklarını belirtti.
Bölgesel İşbirliği ve İstikrar
Rama, bölgedeki sorunların da görüşüldüğünü ve tüm bölgenin birlik ile istikrara ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Kallas'ın Diğer Ziyaretleri
Kallas, Arnavutluk'taki temaslarının ardından Bosna Hersek'e geçerek burada da çeşitli görüşmeler yapacak.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (solda), Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temasları kapsamında Başbakan Edi Rama (sağda) ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (solda), Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temasları kapsamında Başbakan Edi Rama (sağda) ile ortak basın toplantısı düzenledi.