Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Ham Petrolü Düşüş Eğiliminde

ABD ham petrolü bir önceki seansta yüzde 2,2 düştükten sonra varil başına 88 dolar civarında işlem gördü. Devlet tahvilleri ve hisselerindeki küresel düşüş Salı gününe kadar sürerken, yatırımcıların Fed'in faizleri daha uzun süre yüksek tutması gerektiği mesajını değerlendirmesiyle dolar güçlendi. ABD ham petrolü, küresel ekonomiye ilişkin korkular nedeniyle geçen Çarşamba günkü kapanıştan bu yana yaklaşık yüzde 6 düştü ve geçen çeyrekte sıkı arz nedeniyle yüzde 29 oranında artış gösteren ve birçok analistin varil başına 100 dolarlık petrol beklentisinden bahsetmesine neden olan yükselişi durdurdu. Daha yüksek faiz oranları ham petrolün depolanmasını ve nakledilmesini daha pahalı hale getiriyor ve güçlenen doların çoğu alıcı için daha pahalı olduğu anlamına geliyor. ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, Petroldeki aşağı yönlü hareketin temel göstergelerle çok az ilgisi var; tamamıyla artan Hazine getirileri ve güçlenen ABD dolarıyla ilgisi var. Ben hâlâ petrolün daha

Yayın Tarihi: 03.10.2023 08:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD Ham Petrolü Düşüş Eğiliminde

ABD ham petrolü bir önceki seansta yüzde 2,2 düştükten sonra varil başına 88 dolar civarında işlem gördü.

Devlet tahvilleri ve hisselerindeki küresel düşüş Salı gününe kadar sürerken, yatırımcıların Fed'in faizleri daha uzun süre yüksek tutması gerektiği mesajını değerlendirmesiyle dolar güçlendi.

ABD ham petrolü, küresel ekonomiye ilişkin korkular nedeniyle geçen Çarşamba günkü kapanıştan bu yana yaklaşık yüzde 6 düştü ve geçen çeyrekte sıkı arz nedeniyle yüzde 29 oranında artış gösteren ve birçok analistin varil başına 100 dolarlık petrol beklentisinden bahsetmesine neden olan yükselişi durdurdu.

Daha yüksek faiz oranları ham petrolün depolanmasını ve nakledilmesini daha pahalı hale getiriyor ve güçlenen doların çoğu alıcı için daha pahalı olduğu anlamına geliyor.

ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, Petroldeki aşağı yönlü hareketin temel göstergelerle çok az ilgisi var; tamamıyla artan Hazine getirileri ve güçlenen ABD dolarıyla ilgisi var. Ben hâlâ petrolün daha da yükselebileceği bir yer olduğunu düşünüyorum” dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu, grup ve ortaklarının arz kısıtlamasını sürdürmesi nedeniyle geçen ay üretimi sabit tuttu. OPEC+ ittifakı Çarşamba günü küresel piyasaların gözden geçirilmesi için toplanacak, ancak hakimiyetini gevşeteceğine dair herhangi bir işaret göstermiyor.

Sıkı arz, ABD'nin Cushing, Oklahoma'daki önemli merkezinde stokların hızla düşmesine neden oldu. Yatırımcılar, Çarşamba günü resmi veriler yayınlanmadan önce, Salı günü geç saatlerde geçen haftaya ilişkin tahminler için endüstri tarafından finanse edilen Amerikan Petrol Enstitüsü'ne bakacaklar.

Petrol Üçüncü Çeyrekte Değer Kazandı

Petrol üçüncü çeyrekte ortalama yüzde 28 oranında değer kazandı. Ancak Citi'deki analistler, ham petrolün bu yüksek seviyelerde kalmasını beklemeyin diyor. Pazartesi günü ABD ham petrolü yüzde 2'den fazla düşüşle varil başına 88,82 dolardan işlem gördü. Brent vadeli işlemleri varil başına 90,71 dolardan kapandı.

Citi'nin küresel emtia araştırma başkanı Ed Morse, dördüncü çeyrek görünüm notunda, Petrol konusunda düşüş yönlü bir görüşümüz var ve Brent'in dördüncü çeyrekte ortalama 82 dolar, 2024 için ise 74 dolar olacağını tahmin ediyoruz diye yazdı.

Petrol fiyatları, OPEC+'nın üretim kısıntıları ve Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıl sonuna kadar yaptığı arz kesintilerinin ardından yükseliş eğilimindeydi. Fiyatlar Rusya'nın ihracatı kısıtlamasıyla da desteklendi.

Morse ve arkadaşları yayınlanan notta Suudi Arabistan'ın petrolü piyasadan çekme isteği, Rusya'nın belirli bir düzeyde ihracat kısıtlamasını sürdürmesi ile desteklenen, kısa vadede daha yüksek fiyatlara işaret ediyor, diğer her şey eşit, ancak daha hızlı arz büyümesi göz önüne alındığında 90 dolarlık fiyatlar sürdürülemez görünüyor dedi.

Citi tahmincileri, ABD, Brezilya, Kanada ve Guyana gibi OPEC+ üyesi olmayan ülkeler arasında üretimin arttığını söylüyor. Analistler ayrıca Venezüella ve İran'ın ihracatının da arttığını belirtiyor.