Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akaryakıt Fiyatlarında Yaşanan Düşüş Tüketicileri Sevindirdi

Akaryakıt fiyatlarında son günlerde yaşanan düşüş, tüketicilerin yüzünü güldürdü. Brent petrol fiyatının 80 dolardan 70 dolara gerilemesi, akaryakıt fiyatlarını da etkiledi. Önce motorin fiyatında 1,57 lira indirim yapıldı. Ardından bugün de benzin fiyatında 67 kuruşluk indirim geldi. Böylece benzin fiyatı İstanbul’da 34,36 lira, Ankara’da 35,01 lira, İzmir’de ise 35,11 lira oldu. Motorin fiyatı ise herhangi bir değişikliğe uğramadı ve litresi 40 lirayı aştı. Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün sebebi olarak, küresel piyasalarda petrol arzının artması ve talebin azalması gösteriliyor. ABD’nin petrol rezervlerinin beklentilerden fazla artması, OPEC ülkelerinin üretimi kısma kararını ertelemesi ve Çin’in ekonomik büyümesinin yavaşlaması, petrol fiyatlarını aşağı çekti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edip etmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş, otomobil sahiplerini sevindirse de, otogaz (LPG) kullananlar için durum farklı. Yıl başından bu yana yükselen ben

Yayın Tarihi: 01.11.2023 15:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Akaryakıt Fiyatlarında Yaşanan Düşüş Tüketicileri Sevindirdi

Akaryakıt Fiyatlarında Yaşanan Düşüş

Akaryakıt fiyatlarında son günlerde yaşanan düşüş, tüketicilerin yüzünü güldürdü. Brent petrol fiyatının 80 dolardan 70 dolara gerilemesi, akaryakıt fiyatlarını da etkiledi. Önce motorin fiyatında 1,57 lira indirim yapıldı. Ardından bugün de benzin fiyatında 67 kuruşluk indirim geldi. Böylece benzin fiyatı İstanbul’da 34,36 lira, Ankara’da 35,01 lira, İzmir’de ise 35,11 lira oldu. Motorin fiyatı ise herhangi bir değişikliğe uğramadı ve litresi 40 lirayı aştı.

Petrol Fiyatlarını Aşağı Çekti

Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün sebebi olarak, küresel piyasalarda petrol arzının artması ve talebin azalması gösteriliyor. ABD’nin petrol rezervlerinin beklentilerden fazla artması, OPEC ülkelerinin üretimi kısma kararını ertelemesi ve Çin’in ekonomik büyümesinin yavaşlaması, petrol fiyatlarını aşağı çekti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edip etmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Nispeten LPG Sabit Kaldı

Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş, otomobil sahiplerini sevindirse de, otogaz (LPG) kullananlar için durum farklı. Yıl başından bu yana yükselen benzin ve mazot fiyatlarına karşın otogaz fiyatları nispeten sabit kaldı. Bu da otogaz satışlarında artışa yol açtı.

Fabrika Çıkışlı LPG'li Araçlar

Otogazın benzin ve mazota göre daha ucuz olması, tüketicilerin tercihini değiştirdi. Otogaz kullanan araç sayısı da arttı. Türkiye’de şu anda yaklaşık 5 milyon otogazlı araç bulunuyor. Bu araçların yüzde 80’i fabrika çıkışlı olarak otogazla çalışabiliyor. Otogazın hem ekonomik hem de çevreci bir yakıt olması, otomobil üreticilerinin de dikkatini çekiyor. Son yıllarda pek çok marka, otogazlı modellerini piyasaya sürdü.