Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altı Gün Savaşları: İsrail'in Gücünün Mihenk Taşları

DJ Shadow'un Six Days şarkısı, Altı Gün Savaşları'nı anlatan bir şarkıdır. 1967 yılında gerçekleşen savaşta İsrail, Mısır, Ürdün ve Suriye'ye karşı zafer kazanmıştır. İsrail'in istihbarat üstünlüğü ve akılcı stratejisi, savaşın sonucunu belirlemiştir.

Yayın Tarihi: 15.10.2023 20:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altı Gün Savaşları: İsrail'in Gücünün Mihenk Taşları

DJ Shadow'un Six Days Şarkısı ve Altı Gün Savaşları

DJ Shadow'un 2002'de çıkan dünyaca ünlü Six Days isimli şarkısını bilenler mutlaka vardır. 'Tomorrow never comes until it's too late' sözleriyle biten şarkı 1967 yılındaki Altı Gün savaşlarını anlatıyordu. Şarkıda ifade edildiği gibi, 'yarın, çok geç olmadan gelmiyordu' Bu savaşta İsrail, üç Arap devletine karşı birden savaştı ve üçünü de mağlup etmeyi başardı. İsminden de anlaşılacağı gibi sadece 6 gün süren savaşın sonuçları ise çok uzun yıllara uzandı.

İsrail'in Stratejik Üstünlüğü

Bu savaş aynı zamanda, İsrail'in bölgeye yerleşmek ve kendini kabul ettirmek adına Arap dünyasına verdiği en sert mesajlardan birisi oldu. İsrail'e karşı savaşan Mısır, Ürdün ve Suriye devletleri; nüfus ve alan üstünlüklerine rağmen doğru strateji üretemeyerek İsrail istihbaratı karşısında çaresiz kaldılar. Her üç ülke de, aldıkları darbeler sonucu uzun yıllar kendilerine gelemediler.

İsrail'in Hedefleri

İsrail'in ilk hedefi, son derece güçlü bir hava kuvvetlerine sahip olan ve İsrail'i yenmesine kesin gözüyle bakılan Mısır olur. İsrail istihbaratı, Mısır'ın neredeyse tüm hava filolarını içinde barındıran hava üssünü tespit etmiş ve tüm lokasyon bilgilerine önceden sahip olmayı başarmıştır. İsrail'e karşı güçlü ve kalabalık ordusu ile kendine güveni tam olan Mısır; istihbarat zafiyetinden dolayı gafil avlanmış ve neredeyse tüm savaş gücünü tek bir mermi atamadan yok ettirmişti. Sina çölünde savunmasız kalan Mısır'ın kara birlikleri de İsrail'in savaş uçaklarının bombardımanı altında çaresizce can verir.

Ürdün'ün Mağlubiyeti

Ürdün'ün saldırıları sonrası misilleme hakkını kullanan İsrail, kısa zamanda Ürdün'ü de mağlup ederek kutsal kabul ettikleri Kudüs şehrine girmeyi başarır. 1967 yılına kadar Ürdün hakimiyetinde olan Kudüs, bu tarihten sonra Yahudi kontrolüne geçer. Yahudilerin en kutsal görüp uğruna her türlü bedeli ödemeye hazır oldukları Kudüs şehri, sadece bir günlük saldırının ardından kazanılmıştır.

Suriye'nin Zayıflatılması

Burada sorunu çözen ise klasik savaş yöntemlerinden ziyade İsrail'in yıllar önce Suriye'ye yerleştirdiği bir ajan oldu. Mossad ajanı Eli Cohen'in yıllar önce sağladığı istihbarat sayesinde İsrail, Suriye'nin sınırdaki tüm savunma mevzilerini deşifre etti. Cohen'in sağladığı bilgiler sayesinde Suriye hedeflerini kolayca tespit eden İsrail, en kritik noktaları eliyle koymuş gibi vurarak Suriye'nin tüm savunma gücünü etkisiz hale getirir.

İsrail'in Zaferi ve Sonuçları

İsrail, sadece beş günlük süre zarfı içinde üç rakibini de dize getirmeyi başarmıştır. İsrail'in bu tarihten sonra Filistin'e karşı takındığı tavırların aslında bölgedeki Arap devletlerinin yetersizliğinden kaynaklandığı sıklıkla ifade edilir. Zira bu savaştan sonra Arap ülkeleri birleşerek İsrail'e karşı topyekun bir savaşa girişmedi. İsrail ise her geçen yıl bölgedeki nüfuzunu daha çok artırdı. Altı Gün Savaşları, savaş kazanmanın ordu gücü ve kalabalık asker nüfusundan ziyade istihbarat bilgisi ve akılcı strateji ile mümkün olduğunun en net örneklerinden birisi olarak önümüzde duruyor.