
ASELSAN'ın YILDIRIM-100 Sistemi Testleri Başarıyla Gerçekleştirildi
Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarından biri olan ASELSAN tarafından geliştirilen YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) Sistemi, harp başlıklı gerçek füzelerin kullanıldığı etkinlik testlerini tamamladı.
ASELSAN’ın duyurmasına göre, bu sistem, güdümlü füzeye çok bantlı lazer enerjisi göndererek arayıcı başlığını yanıltarak, hava platformlarının beka kabiliyetini artırıyor. YILDIRIM-100, çeşitli tehdit senaryoları altında ısı güdümlü füzeleri lazerle kör edebilme kabiliyetine sahip.
YILDIRIM-100’ün Öne Çıkan Özellikleri
Bu sistem, platform üzerindeki farklı füze ikaz sistemleri ve flare atıcılarıyla entegre şekilde çalışmaktadır. Hassas bir gimbale sahip olan YILDIRIM-100, yaklaşan bir güdümlü füzeye lazer enerjisi göndererek füzenin yönünü değiştirme yeteneğine sahiptir.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, YILDIRIM-100 ile ilgili yaptığı açıklamada, "Uzun süredir geliştirilmekte olan bu sistemle, hava platformlarımızı güdümlü füze tehditlerine karşı koruma altına alıyoruz" diyerek projede ulaşılan yüksek teknolojik yetkinliğin altını çizdi.
Yüksek Teknolojik Kapasite
YILDIRIM-100, hassas takip birimi ve lazer birimi sayesinde ısı güdümlü füzelere karşı senkronize edilmiş, çok bantta yönlendirilmiş lazer uygulıyor. Düşük güç tüketimi ve yüksek kullanılabilirlik oranı ile, sahada önemli bir çarpan etkisi yaratma potansiyeline sahip.
Görgün, lazer teknolojisinde ulaşılan en üst seviyenin, sürekli geliştirilmesi gereken bir kabiliyet alanı olduğunu vurguladı ve sözlerini şu şekilde tamamladı: "Başta Başkanlığımız personeli olmak üzere, bu stratejik çalışmaya katkı sunan ASELSAN ekibini yürekten tebrik ediyorum."
Hava araçlarını gelişmiş füze tehditlerinden koruyacak olan ASELSAN'ın geliştirdiği YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) Sistemi, harp başlıklı gerçek füzelerin kullanıldığı etkinlik testlerini başarıyla tamamladı.