
Asgari Ücret Artışı Beklentisi
İstatistik Kurumu, son 6 aylık hayat pahalılığını yüzde 33,22 olarak açıkladı. Bu durum 2023 yılının ikinci kez belirlenecek asgari ücretine yönelik beklentileri artırdı. Çalışma Bakanı Hasan Taçoy, hayatın son 6 ayda ne kadar pahalılaşmışsa, asgari ücrete yönelik artışın da en az o kadar olacağını belirtti ve en az yüzde 33.32 oranında bir artış sözü verdi.
Hayat Pahalılığı ve Asgari Ücret
Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve Aralık 2022 enflasyon rakamları üzerinden hesaplanan yılın ilk asgari ücreti üzerinden geçen 6 ayda, hayatın yüzde 33.22 oranında pahalılaştığı belirtildi. Bu durum, yılın ikinci asgari ücretine yönelik beklentileri artırdı.
Fiyat Artışları
İstatistik Kurumu, son bir ayda fiyatları en fazla artan ve düşen ana harcama gruplarını derledi. Buna göre; bir önceki aya oranla en yüksek artış yüzde 63.10 ile eğitim ana grubunda meydana geldi. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 296.23 Limon, yüzde 147.76 Özel Dershane (Üniversiteye Hazırlık) ve yüzde 142.36 ile Özel Ortaokul Ücreti oldu.