
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'dan Önemli Açıklamalar
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) haziran ayı meclis toplantısında konuşarak, su ürünleri alanındaki yeni yatırım fırsatlarını duyurdu. Bakan, Samsun Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşunu müjdeleyerek, bu bölgedeki yenilikçi üretim ve dış pazarlara ulaşım hedeflerinin önemini vurguladı.
Küresel Ticaretten Korumacılığa Geçiş
Kacır, konuşmasında, uzun yıllardır küresel refahın temeli olarak görülen liberal ticaret anlayışının yerini, korumacılık ve yerli üretim anlayışının aldığını belirtti. Ayrıca, yüksek teknoloji alanlarında ülkelerin üretim kabiliyetlerini artırmaya yönelik adımları atmakta olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Gelişimi ve İstihdam Rakamları
Bakan Kacır, Türkiye'nin sanayi alanındaki gelişimini anlatırken, son 23 yılda istikrarın sağlanmasıyla sanayide çalışan sayısının 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çıktığını belirtti. İmalat sanayindeki katma değerlerinin dünya ortalamasında arttığını söyledi.
AR-GE ve İnovasyon Yatırımları
Ayrıca, yıllık 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükseltilen AR-GE harcamalarının büyük bir kısmının özel sektör tarafından karşılandığını aktardı. Kacır, yüksek teknolojili ve rekabetçi üretim modelinin önemini vurguladı ve destek enstrümanlarını sürekli güncellediklerini kaydetti.
Marmara'dan Anadolu'ya Sanayi Taşıması
Kacır, sanayi tesislerinin Marmara bölgesinden Anadolu şehirlerine taşınması için teşvikler sunulacağını belirtti. Ayrıca, 289 ilçeye il bölgesi teşviki sağlayarak kalkınmanın hızlandırılacağını ifade etti.
Yeni Yatırım Alanları ve Hedefler
Bakan, 2030 yılına dek OSB ve endüstri alanlarının büyüklüğünü 150 bin hektardan 350 bin hektara çıkaracaklarını belirtti. Samsun-Mersin hattında 17 ile toplam 32 potansiyel yatırım alanının tespit edildiğini açıkladı.
Kacır, Türkiye'nin yeni sanayi alanlarıyla yatırımcıların ürünlerini küresel pazarlara hızlı ve rekabetçi bir şekilde ulaştırabileceklerini söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Ticaret Odası (İTO) haziran ayı meclis toplantısına katılarak konuşma yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Ticaret Odası (İTO) haziran ayı meclis toplantısına katılarak konuşma yaptı.