
Balıkesir Üniversitesi'nde Friesian Irkı Embriyoların Transferiyle İlgili Çalışma Yapıldı
Balıkesir Üniversitesi'nde yapılan çalışma kapsamında, 'Friesian' ırkı embriyoların transfer edildiği 3 kısraktan 2'si gebe kaldı. Balıkesir Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya Katılan Önemli İsimler
Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl ve Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı da katıldı.
Üniversitenin Çalışmaları ve Şehre Katkısı
Balıkesir Üniversitesi bünyesinde son dönemde önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Satıl, Balıkesir'in hayvancılık ve tarım alanında gelişmiş ve Türkiye'yi doyuran bir şehir olduğunu ve üniversite olarak şehre katkı sağlamak amacıyla da çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Verimli Irkların Üremesi Üzerine Çalışmalar
Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı ise daha verimli ırkların üremesi açısında inekler üzerinde de çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Zorlu Bir Süreçten Geçildi
Balıkesir Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, İstanbul Üniversitesi'nde başlayan çalışmaların ilk ürünlerini almaya başladıklarını söyleyerek, tüp tay yönteminde başarıya ulaşana kadar zorlu bir süreç ve birçok engeli aşmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Embriyoların Transferi ve Saklanması
Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gündüz, 'Friesian' ırkı atlardan elde edilen embriyoların farklı ırklardaki kısraklara transfer edildiğini ve embriyo transferinin donör ve alıcı kısrakların seçimi ve senkronizasyonu, embriyoların toplanması ve değerlendirilmesi, alıcı kısraklara nakledilmesini içeren farklı aşamalardan oluştuğunu belirtti. Ayrıca, embriyoların dondurularak uzun yıllar saklanabildiğini ve gebeliği sorunlu geçen kısrakların embriyolarının sağlıklı kısraklara transfer edilebildiğini söyledi.
Tüp Tayların Doğumu
Bulunan embriyoların kalite yönünden değerlendirildiğini ve transfer sonrasında gebelik kontrollerinin yapıldığını belirten Prof. Dr. Gündüz, elde edilen gebeliklerin Türkiye'de embriyo transferi yoluyla üretilen ilk gebelikler olduğunu ve 8 ay sonra doğacak tayların Türkiye'nin ilk tüp tayları olacağını ifade etti.
Ekonomik Değer Katma Potansiyeli
Prof. Dr. Gündüz, embriyo transferi sayesinde bir kısrağın senede bir yavru verebildiğini ancak uygulama ile elde edilen embriyo kadar yavru alınabileceğini belirtti. Ayrıca, elde edilen embriyoların transfer edilebileceğini, saklanabileceğini ve hatta satılabileceğini söyledi.