Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bankada parası olanlara kötü haber! Aradaki makas açılıyor...

Bankada parası olanlara kötü haber! Aradaki makas açılıyor... Faiz açıklamalarının ardından yükselmeye devam eden farklar, yatırımcıların dikkatini çekti. Politika faizinin yüzde 35 seviyesinde tutulmasıyla birlikte, Kapalıçarşı ve bankalar arasındaki fiyat farkı giderek açılıyor. Kasım ayının ilk gününde, piyasayı sarsan bu detay yatırımcıların gündeminde yer aldı. Peki, makas aralığı ne kadar? İşte tüm detaylar... Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kapsamında paylaşılan faiz kararı gündemde yerini koruyor. Ekim ayının son günlerinde paylaşılan faiz kararı ile altın ve döviz kurunun düşmesi beklenirken, yükselmeye devam ettiği gözlere çarptı. TCMB Para Politikası Kurulu son karar ile 500 puan artışa giderek, politika faizini yüzde 5 oranında artırarak yüzde 35 seviyesine gelmesini sağladı. Bankalar hakkında çarpıcı açıklamalar yapan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, kredi faizlerinin politika faiz oranlarından kaynaklı olarak düşüşe geçtiğini belirtti. Mevduat faiz oranları

Yayın Tarihi: 03.11.2023 01:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Bankada parası olanlara kötü haber! Aradaki makas açılıyor...

Bankada parası olanlara kötü haber! Aradaki makas açılıyor...

1 Kasım itibariyle... Faiz açıklamalarının ardından yükselmeye devam eden farklar, yatırımcıların dikkatini çekti. Politika faizinin yüzde 35 seviyesinde tutulmasıyla birlikte, Kapalıçarşı ve bankalar arasındaki fiyat farkı giderek açılıyor. Kasım ayının ilk gününde, piyasayı sarsan bu detay yatırımcıların gündeminde yer aldı. Peki, makas aralığı ne kadar? İşte tüm detaylar...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kapsamında paylaşılan faiz kararı gündemde yerini koruyor.

Ekim ayının son günlerinde paylaşılan faiz kararı ile altın ve döviz kurunun düşmesi beklenirken, yükselmeye devam ettiği gözlere çarptı. TCMB Para Politikası Kurulu son karar ile 500 puan artışa giderek, politika faizini yüzde 5 oranında artırarak yüzde 35 seviyesine gelmesini sağladı.

BANKALAR HAKKINDA ÇARPICI AÇIKLAMA

Milliyet.com.tr'de konuşan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bankalar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarını yüzde 35'e çıkarması üzerine, mevduat faizlerinde olmadığını, kredi faizlerinde kullanılan oran olarak düşünülmesi gerektiğini paylaştı. Kurtuluş'un açıklamalarına göre, kredi kullanıldığında yüzde 35 oranında sağlandığını vurguladı. Günümüz itibariyle kredi faizlerinde oran yüzde 45 seviyelerinde olduğunu işaret ederek, Mehmet Şimşek'in görevinden önce yüzde 55 - 60 seviyelerinde olduğu dikkat çekti. Düşüşe geçen kredi faiz oranları, politika faiz oranlarının yükselmesinden kaynaklandığı duyuruldu.

GÜNCEL MEVDUAT FAİZ ORANLARI

Faiz açıklamasının ardından merak edilen mevduat faiz oranları paylaşıldı. Bankadan bankaya değişiklik gösteren bu oranlar günümüzde yüzde 34 - 38 arasında değiştiği paylaşıldı. Faiz oranlarının ağırlıklı olarak yüzde 35 seviyelerinde olduğuna dikkatler çekildi. Bankalardan bazılarının ise hoş geldin faizlerini daha yüksek tuttuğu, düşük oranda mevduat faizi ile devam ettiği paylaşıldı.

MAKAS ARALIĞI AÇILIYOR

Sürekli olarak yükselen enflasyon sorunu ise bankalar arasındaki makası açmaya devam ediyor. Yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 61 seviyesini aşmasıyla, parasını bankaya yatıranlar mağdur oluyor. Haberde yer alan verilere göre mevduat faiz oranı yüzde 38 seviyelerinde yer alırken, yatırımcıya enflasyon seviyesinin altında kazanç sağlıyor. Bankaya yatırdığı parasının değerini koruyamayan yatırımcı ise endişeli. Enflasyonun artmasıyla birlikte makas aralığının daha fazla açılmasından korkuyor.

Çekya Merkez Bankası enflasyonist risklerin ekonomide yavaşlama riskine ağır basmasıyla faizlerde değişikliğe gitmedi.

Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 7’de tuttu. Beklenti 25 baz puan indirim olmasıydı. 7 üyeli kurulda 2 üye 25 baz puan indirimden yana oy kullandı. Başkan Ales Michi, ücret artışlarının enflasyonist döngüyü tetiklemesini önlemek amacıyla para politikasını ‘kısıtlayıcı’ seviyede tutma kararı aldıklarını belirtti. Banka gelecek yıl için büyüme beklentisini düşürürken enflasyon beklentisini de yukarı yönlü revize etti. Michi, faiz indirim stratejisinin tartışıldığını ve gelecek toplantı için faiz indiriminin seçenek olarak masada olacağını söyledi. Para piyasalarında 21 Aralık toplantısında en az 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlanıyor.