
Depreme Dayanıklı Yapılar İçin Basit Çözümler
İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Ercan Yüksel, az katlı evlerin deprem güvenliğini artırmanın mümkün olduğunu ifade etti. Yüksel, "Farklı dönemlerde inşa edilen yapıların kalite farkları olabilir. Ancak, özellikle az katlı ve geleneksel yöntemlerle inşa edilen yapılarda uygulanabilecek çok sayıda basit ve etkili güçlendirme yöntemi mevcut," dedi.
Deprem Haftası’nda Zarar Azaltma Stratejileri
Erzurum'da gerçekleştirilen Deprem ve Beton Prefabrikasyon Teknolojisi Çalıştayı'nda konuşan Prof. Dr. Yüksel, Deprem Haftası'nın toplumda bir farkındalık oluşturma açısından oldukça önemli olduğunu belirtti. Yüksel, "Muhtemel zararların azaltılması için bu tür etkinliklerin göz önünde bulundurulması gerekir," ifadelerini kullandı.
Güçlendirme Çalışmalarının Önemi
Yüksel, mevcut yapıların durumunu değerlendirmeye almanın ve olası bir depreme karşı güçlendirme veya yenileme çalışmalarını planlamanın gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle, pek çok belediyenin bu konuda önceliklendirme yaparak mevcut yapı stokunu sayısallaştırma çabaları gösterdiğini vurguladı.
Basit Uygulamalar ile Deprem Güvenliği
Örnek olaylar üzerinden güçlendirme yöntemlerini anlatan Yüksel, "Örneğin, 1993 yılında inşa edilen bir köydeki iki katlı bina basit yöntemlerle deprem güvenli hale getirilebilir. Yeter ki, vatandaşa bu risk hatırlatılsın," dedi. Uygulama olarak, kaliteli beton kullanarak ince perdeler oluşturmanın etkili bir yol olduğunu aktardı. Bu tür uygulamaların, herkes tarafından yapılabilir olduğunu ve güvenli yaşam alanları oluşturabileceğini belirtti.
Kamu Bilinci ve Deprem Riski
Yüksel, deprem riski karşısında bina seçiminde sorgulayıcı olunması gerektiğini belirtti. Bina projesinin uzman tarafından incelenmesi ve güncel standartlara uygunluğunun sorgulanmasının önemine vurgu yaptı. Olumsuz bir durumla karşılaşılması hâlinde, güçlendirme adımlarının atılması gerektiğini söyledi.
Gelecek İçin Öneriler
Mikro bölgeleme konusunun uzun ve orta vadede önemli olduğunu belirten Yüksel, yeni yerleşim alanlarının zemin özellikleri ve depremsellik açısından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca, bina yenileme çalışmalarının teşvik edilmesi ve modern tekniklerin kullanılmasının yaşama geçirilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Erzurum'da düzenlenen Deprem ve Beton Prefabrikasyon Teknolojisi Çalıştayı'na katılan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Ercan Yüksel, AA muhabirine, Deprem Haftası'nın farkındalık oluşturması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Yüksel, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.