Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Belçika'da Kanser Hastasına Yapılan Ötenazi Skandalı

Belçika'da kanser hastalığı olan bir kadın, ötenazi uygulanmasını istedi ancak ilaçların yetersiz kalması üzerine doktor tarafından yastıkla boğularak ötenazi uygulandı. Kadının eşi suç duyurusunda bulundu.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 08:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Belçika'da Kanser Hastasına Yapılan Ötenazi Skandalı

Belçika'da kanser hastalığı olan ve kendisine ötenazi uygulanmasını isteyen bir kadın, kendisine verilmesini istediği ölümcül ilaçların yetersiz kalması üzerine doktor tarafından yastıkla boğularak ötenazi uygulandı.

Kadının eşinden suç duyurusu

TRT Haber'in Belçika basınından derlediği habere göre, Liege'deki Oupeye belediyesinden 36 yaşındaki bir kadının durumu ölümcül kanser teşhisi konulduktan sadece aylar sonra ciddi şekilde kötüleşti. Kadın Mart 2022'de ötenazi yapmayı seçtiğini bildirdi.

Belçika'da yasal olan süreç, bir doktor ve iki hemşirenin prosedürü denetlemek üzere kadının kocası ve küçük kızıyla paylaştığı evi ziyaret etmesini içeriyordu. Kadının ailesi, sevdiklerinin ölümüne tanık olmak istemedikleri için evi terk etti. Sud Info'da yer alan habere göre süreç planlandığı gibi gitmedi. İlaç kokteyli istenen etkiyi vermeyince doktorun kadını yastıkla boğarak yaşamına son verdiği iddia edildi. 7sur7 otopsi incelemesinde boğulma belirtileri görüldüğünü yazdı. Kadının eşi, Liege savcılığına şikayette bulunarak ötenaziyi yapan doktor ve iki hemşire hakkında yasal işlem başlattı.

Ötanazi Nedir?

Ötanazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak veya yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak anlamını taşır. Ötanazi uygulaması, bu üç şekilde de olabilir; örneğin, pasif ötanaziye, kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığının tedavi edilmeyerek kişinin pasif olarak ölümüne yol açılması dahildir. Ötanazinin farklı tipleri, farklı yasal uygulamalara tabidir.

Ötenazi Hangi Ülkelerde Yasal?

Dünyada ötenazinin yasal olduğu ülkeler: Belçika, Hollanda, Lüksemburg. Hollanda, dünyada ötenaziyi yasal hale getiren ilk ülke. Hollanda ve Belçika'da, 12 yaşından büyük çocuklar için bile uygulanmaktadır. Son olarak, İspanya da bu ülkeler arasına katıldı. Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Kolombiya, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ardından ötenazinin yasallaştığı 8. ülke İspanya oldu.

Türkiye'de Yasak

Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır.