Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Biden'ın Açıklaması Afganistan Siyasetinde Tartışmalara Yol Açtı

Biden'ın Afganistan'da terör örgütü El Kaide ile mücadelede Taliban'dan yardım aldıklarına yönelik açıklaması, Afgan siyasetinde tartışmalara yol açtı.

Yayın Tarihi: 03.07.2023 04:09
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Biden'ın Açıklaması Afganistan Siyasetinde Tartışmalara Yol Açtı

Taliban Sonrası Uluslararası Toplum ve ABD'nin Operasyonu

Taliban sonrası uluslararası toplum, sık sık DEAŞ ve El-Kaide gibi terör örgütlerinin Afganistan'daki faaliyetlerini artırdığını belirtirken ABD, Temmuz 2022'de El-Kaide elebaşı Eymen ez-Zevahiri'yi başkent Kabil'de düzenlediği operasyonla öldürdü.

BM Raporu ve Biden'ın Açıklaması

Yakın zamanda yayımlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunda da Taliban ile El-Kaide arasındaki ilişkilerin geliştiği öne sürüldü. Ancak ABD Başkanı Biden'ın dün basın açıklamasında kullandığı ifadeler, başta Afganistan olmak üzere tüm dünyada şaşkınlığa sebep oldu.

Taliban Yönetimi ve Muhaliflerin Tepkileri

Taliban yönetimi, Biden'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Ancak muhalif siyasetçiler ve eski yetkililer, bu açıklamaya tepki göstererek ABD ile Taliban arasında gizli anlaşmalar olduğunu iddia etti. Ayrıca Doha Anlaşması'nın Afganistan'ın çıkarlarına ters düştüğü ve Taliban'ın ABD'nin paralı askeri olduğu söylendi.

Taliban'ın Eleştirilere Yanıtı

Taliban Sözcüsü Mücahid, Biden'ın açıklamalarının Taliban'ın taahhütlerini yerine getirdiğini savundu. Mücahid, Afganistan'ın bağımsız olduğunu ve Taliban'ın ABD'nin kölesi olmadığını ifade etti.