Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bitcoin, Altın ve Doları Geçerek Rekor Seviyelere Ulaştı

Bitcoin, altın ve doları geçerek rekor seviyelere yükseldi. Uzmanlar, Bitcoin’in hızlı yükselişinin ana nedenini 'korku' olarak açıklıyor. Bitcoin fiyatı, Pazartesi gününden itibaren başlayan yükseliş trendiyle beraber 35 bin doları aşarak Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD'deki Bitcoin ETF'lerinin onaylanacağına dair iyimserlik, Bitcoin'in son beş günde yaklaşık yüzde 17 değer kazanmasına da katkı sağladı.

Yayın Tarihi: 29.10.2023 20:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Bitcoin, Altın ve Doları Geçerek Rekor Seviyelere Ulaştı

Türkiye'de altın ve dolar

Orta Doğu'da yaşanan savaş etkisiyle bu hafta rekor seviyelere yükselirken en uzun süre boyunca da yatırımcıları bekleyen kripto para birimi olan Bitcoin'de bu hafta yüzde 17'lik artışla altın ve doları geçti. Uzmanlar, Bitcoin’in bu hızlı yükselişinin ana nedenini “korku” olarak açıklıyor.

Bitcoin fiyatı

Pazartesi gününden itibaren de başlayan yükseliş trendiyle beraber 35 bin doları aşarak Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD'deki Bitcoin ETF'lerinin (borsa yatırım fonu) onaylanacağına dair iyimserlik, Bitcoin'in son beş günde yaklaşık yüzde 17 değer kazanmasına da katkı sağladı.

Uzmanların açıklamaları

Finans Uzmanı Melih Sefa Yavuz, “ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi’nin SEC (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile dijital varlık şirketi Grayscale arasındaki Bitcoin ETF’leri konusundaki yasal savaşı Grayscale lehine sonuçlandırdı. Ayrıca, BlackRock’ın iShare Bitcoin ETF’sinin Depository Trust and Clearing Corporation’ın web sitesinde listelenmesi de Bitcoin’deki yükselişi hızlandıran ikinci gelişme oldu” dedi.

Bitcoin ETF’lerinin ABD’de onaylanacağına dair somut bir gelişme olmamasına rağmen, bu iki haberin kripto varlık yatırımcılarının iyimserliğini önemli ölçüde artırdığını belirten Yavuz, “Bu haberlere bağlı olarak Bitcoin fiyatlarındaki boğa koşusu hakkında uzmanlar arasında iki farklı görüş öne çıkıyor. Bazı uzmanlar, kripto varlıklara yönelik olası yasal düzenlemelerin kripto varlık piyasasını zaten baskıladığı yönünde görüş belirtirken, Bitcoin fiyatındaki hızlı artışın da abartıldığını düşünüyor. Ancak, bazı uzmanlar Bitcoin ETF’lerinin onaylanacağı yönündeki iyimser görüşleri destekleyerek, bu tür haberlerin kripto varlık piyasasına yeni yatırımcıları çekebileceğini ve özellikle Bitcoin fiyatlarının yükselebileceğini ifade ediyor” dedi.

Bitcoin'in yükselişinin nedeni

Ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel, Bitcoin’in yükselişinin temel nedeninin ‘korku’ olduğunu vurguladı. Öngel, “Küresel çapta artan enflasyon ve küresel ekonomik belirsizlikler, bir yılı aşkın süredir devam eden Ukrayna-Rusya savaşı ve yakın zamanda Ortadoğu’da başlayan Filistin-İsrail çatışması dünyayı korku ve belirsizlik ortamına soktu. Bu tür ortamlarda, bazı yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmeye çalışırken, ironik bir şekilde bazıları Bitcoin’i bir tür “dijital” güvenli liman olarak görüyor. Nitekim birçok yatırımcı, Bitcoin’i “dijital altın” olarak nitelendiriyor ve geleneksel finansal enstrümanların ötesine geçme fırsatını arıyor” açıklamasında bulundu.