Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM Gıda Sistemleri Zirvesi: Küresel Gıda Güvenliği ve Açlık Krizi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gıda Sistemleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada küresel gıda güvenliği ve açlık krizine dikkat çekti. Guterres, dünyada 780 milyondan fazla insanın aç olduğunu ve üretilen gıdaların yaklaşık 3'te 1'inin kayıp veya israf edildiğini belirtti. Ayrıca, gıda fiyatlarının düşmesiyle birlikte gıda güvensizliği ve kıtlık riskinin arttığını vurguladı. Rusya'nın Karadeniz Girişimi'nin sonlandırılması ve G7'nin gıda güvenliğini öncelikli tema olarak ele alması da konuşmanın önemli noktaları arasındaydı.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 21:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

BM Gıda Sistemleri Zirvesi: Küresel Gıda Güvenliği ve Açlık Krizi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gıda Sistemleri Zirvesi'nde açlık krizine dikkat çekti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Roma'da düzenlenen Gıda Sistemleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel gıda sistemlerinin çökmesi ve açlık sorununun artması üzerine uyarılarda bulundu. Guterres, dünyada 780 milyondan fazla insanın aç olduğunu, üretilen gıdaların ise yaklaşık 3'te 1'inin kayıp veya israf edildiğini belirtti. Ayrıca, gıda fiyatlarının düşmesiyle birlikte gıda güvensizliği ve kıtlık riskinin arttığını vurguladı.

Rusya'nın Karadeniz Girişimi'nin sonlandırılması

Guterres, konuşmasında Rusya'nın Ukrayna limanlarından gıda ihracatını engelleyen Karadeniz Girişimi'nin sonlandırılmasının da açlık krizini derinleştirdiğini ifade etti. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın küresel gıda güvenliği ve fiyat istikrarı açısından önemine değinen Guterres, bu anlaşmanın uygulanmasına geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Gıda güvenliği G7'nin öncelikli teması

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise zirvenin açılışında Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin gıda güvenliği krizini artırdığını belirtti. Meloni, gelecek yıl dönem başkanı olacakları G7'nin gıda güvenliğini öncelikli tema olarak ele alacaklarını söyledi.