
Guterres: Sürdürülemez Borçlar Küresel Mali Sistem İçin Risk
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan bir rapora göre, küresel kamu borcu, hükümetlerin Kovid-19 salgını gibi krizlere karşı borç almasıyla 2022 de 92 trilyon dolara yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Kurum, borç yükünün gelişmekte olan ülkeler tarafından ciddi şekilde hissedildiğinin altını çizdi.
Gelişmekte Olan Ülkelerin Borç Yükü
Rapora göre gelişmekte olan ülkeler, küresel kamu borcunun yaklaşık yüzde 30'unu oluştururken bu rakamın yüzde 70'i Çin, Hindistan ve Brezilya'ya ait. 59 gelişmekte olan ülke yüksek borç seviyesine sahip. Bu oran, uzmanlar tarafından yüksek borç seviyelerini gösteren bir eşik olarak kabul ediliyor.
Gelişmekte Olan Ülkelerin Finansmana Erişimi
BM raporunda, finansmana sınırlı erişim, artan borçlanma maliyetleri, para birimindeki devalüasyonlar ve yavaş büyüme nedeniyle borç, gelişmekte olan ülkeler için önemli bir yük haline geliyor ifadeleri kullanıldı. Uluslararası finansal mimarinin gelişmekte olan ülkeler için finansmana erişimi hem yetersiz hem de pahalı hale getirdiğine dikkat çekildi.
BM'nin Önerileri
BM, borç krizini çözmek için önerilerde bulundu. Öneriler arasında ödemelerin askıya alınması, daha uzun borç verme vadeleri ve düşük faiz oranlarını destekleyen bir borç tasfiye mekanizması yer alıyor. Ayrıca hükümetlerin sermaye tabanını artırması ve kalkınma ve iklim finansmanını ölçeklendirmesi önerildi.