Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bosna Hersek'te Savaş Mağdurları: Hala 7 Bin 580 Kayıp Var

Bosna Hersek'te 1992-1995 arasında kaybolan 7 bin 580 kişi için çalışmalar devam ediyor.

Yayın Tarihi: 03.09.2025 16:25
Güncelleme Tarihi: 03.09.2025 16:25

Bosna Hersek'te Savaş Mağdurları: Hala 7 Bin 580 Kayıp Var

Bosna Hersek'te Savaşın İzleri

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü, 1992-1995 yılları arasında Sırp güçlerinin Boşnaklara yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sırasında kaybolanların sayısının 7 bin 580 olduğunu açıkladı. Savaşın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen, bu trajik kayıplar henüz aydınlatılmadı.

Enstitünün 20. Yılı

Kayıp Kişiler Enstitüsü, kuruluşunun 20. yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, kayıplarla ilgili yürütülen çalışmaları paylaştı. Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanı Sevlid Hurtic, kayıplarla ilgili süreci 2-3 yıl içinde tamamlamak istediklerini belirtti.

Düzenli Çalışmalar

Enstitü Direktörler Kurulu Başkanı Nikola Perisic, Bosna Hersek genelinde kayıp kişilerin bulunması için yürütülen çalışmaları olumlu değerlendirdi. Perisic, "Halen 7 bin 580 kişi kayıp. Bunların çoğu zor vakalar, çünkü failler, izleri yok etmeye çalıştı. Zaman geçtikçe, tanıkların ve yakın akrabaların ölümleri bu süreci zorlaştırıyor," şeklinde konuştu.

Toplu Mezarlar ve Bilgi Talebi

Toplantıda, toplu mezarların yerlerini bilen kişilerin, bu bilgileri yetkililere iletmesi gerektiği de vurgulandı. 1 Mart 1992'de başlayan Bosna Savaşı, 14 Aralık 1995'e kadar devam etti ve bu süre zarfında 100 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 2 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü'nün kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla Bosna Savaşı'nda...

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü'nün kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla Bosna Savaşı'nda kaybolan kişilerle ilgili yapılan çalışmalar, düzenlenen basın toplantısında anlatıldı.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü'nün kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla Bosna Savaşı'nda...