Büyükelçi Ahmet Galip Balkar'ın Anma Töreni
Türkiye'nin eski Belgrad Büyükelçisi Ahmet Galip Balkar, ASALA terör örgütü tarafından 9 Mart 1983'te düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinin 42. yılında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da anıldı.
Tören Detayları
Törende, Balkar anısına Taşmeydan Parkı'na dikilen ağaç ve anıt önünde saygı duruşunda bulunuldu. Törene, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi İlhan Saygılı, Sırbistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tamara Rastovac Siamashvili ve çok sayıda diplomat ile Türk kurum temsilcileri katıldı.
İlhan Saygılı'nın Mesajı
Saygılı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç tarafından yazılan "Hariciyenin Yıldızı Şehit Büyükelçi Galip Balkar" kitabının şehit büyükelçiyi en iyi şekilde anlattığını ifade etti. Saygılı, Türkiye'nin terörle mücadelede yaşadığı zorluklara da dikkat çekerek, "1973-1984 yılları arasında teröre 42 şehit verdik, bunların 31'i diplomattı" dedi.
Sırbistan'dan Destek Vurgusu
Siamashvili ise 1983'teki saldırıdan sonra vatandaşların teröristleri yakalamak için gösterdiği kararlılığa dikkat çekti. Sırbistan'ın her türlü terörü kınadığına vurgu yaparak, "Bu suikast, terörün sınır tanımadığını ve ortak mücadele ile karşı durmamız gereken ciddi bir tehdit olduğunu hatırlatıyor" dedi.
Teröristlerin Cezası
Saldırıya katılan iki terörist, Kirkor Levonyan ve Raffi Aleksandr, 9 Mart 1984'te yakalanarak 20'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Olay sırasında ayrıca, olay yerinde bulunan ve kurşun yarası alan bir öğrenci de hayatını kaybetmişti.
ASALA terör örgütünün 9 Mart 1983'te düzenlediği silahlı saldırıda hayatını kaybeden Türkiye'nin eski Belgrad Büyükelçisi Ahmet Galip Balkar, ölümünün 42'nci yılında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen törenle anıldı.
ASALA terör örgütünün 9 Mart 1983'te düzenlediği silahlı saldırıda hayatını kaybeden Türkiye'nin eski Belgrad Büyükelçisi Ahmet Galip Balkar, ölümünün 42'nci yılında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen törenle anıldı.