Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin'de Emtia İthalatı Artış Gösterdi

Çin'de ekonomik aktivitedeki mevsimsel toparlanma öncesinde, teşviklerin etkisiyle geçen ay emtia ithalatı artış gösterdi. Kömür ve bakır cevheri sevkiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ham petrol ise Haziran 2022'de kırılan rekordan bu yana en iyi aylık seviyesine tırmandı. Her ne kadar ülkedeki konut krizi ve zayıf ihracat talep üzerine baskı yapsa da zor geçen birkaç aydan sonra büyümeyi canlandırmak için yerel yönetimler borçlanmayı hızlandırıyor. Çin'in mevsimsel ekonomisinde sonbahar aynı zamanda fabrika ve inşaatların da artmasına neden oluyor.

Yayın Tarihi: 07.09.2023 15:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Çin'de Emtia İthalatı Artış Gösterdi

Çin’de ekonomik aktivitedeki mevsimsel toparlanma öncesinde, teşviklerin etkisiyle geçen ay emtia ithalatı artış gösterdi.

Kömür ve bakır cevheri sevkiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ham petrol ise Haziran 2022'de kırılan rekordan bu yana en iyi aylık seviyesine tırmandı.

Her ne kadar ülkedeki konut krizi ve zayıf ihracat talep üzerine baskı yapsa da zor geçen birkaç aydan sonra büyümeyi canlandırmak için yerel yönetimler borçlanmayı hızlandırıyor.

Çin'in mevsimsel ekonomisinde sonbahar aynı zamanda fabrika ve inşaatların da artmasına neden oluyor.

Çin Gümrük İdaresi tarafından Perşembe günü yayımlanan ticaret rakamlarının ardından ANZ Grup Holdings Ltd. tarafından yazılan bir notta “Stokların nispeten düşük olması nedeniyle daha fazla büyüme ihtimali var ve teşvik tedbirleri emtialar arasında yeniden stoklamayı tetikledi. Bu da kısa vadede talebi güçlü tutabilir” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan hane halkı arasında beklenti ve güvenin yetersiz olduğu ve işletmelerin kırılganlığı dikkat çekiyor.

Çin kömürden elektrik talebinin zayıf hidroelektrik üretimini dengelemek için artması nedeniyle ağustos ayında 44,3 milyon ton kömür ithal etti.

Böylelikle ithalat 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Genel Gümrük İdaresi'nin verilerine göre ithalat temmuz ayına göre %12,9, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %53 arttı.

Ağustos ithalatı Ocak 2020'de ulaşılan 43,56 milyon tonluk önceki rekorun üzerinde gerçekleşti.

Gümrük verilerine göre ilk sekiz ayda kömür ithalatı bir önceki yıla göre %82 artışla 306 milyon ton olarak gerçekleşti.