
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İtalya Ziyareti Açıklamaları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, terör örgütü PKK'nın çıkmaz bir yolda olduğunu vurgulayarak, "Kendilerine yapılan çağrının gereğini yerine getirmelidirler" dedi.
İtalya ile İşbirliği Anlaşmaları
Erdoğan, Türkiye-İtalya Dördüncü Hükümetler Arası Zirve Toplantısı'nın ardından iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önemine dikkat çekti. Zirveye katılan bakanlarla birlikte topladıkları verimliliğin, iki ülke arasında 30 milyar dolarlık ticaretin 40 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediğini ifade etti.
Görüşmeler ve Beklentiler
Buna ek olarak, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile yapılan görüşmelere de değinen Erdoğan, Avrupa Birliği üyelik sürecindeki desteklerini istikrarlı bir şekilde sürdürmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Akdeniz ve Orta Doğu’daki barış konusunda görüş alışverişinde bulunduklarının altını çizdi.
Afrika ile İlişkiler
Erdoğan, İtalya'nın Afrika'daki etkili bir pozisyon geliştirmesi konusunda işbirliğine açık olduklarını dile getirerek, "Kazan-kazan esaslı bir ilişki kurduğumuzu düşündüğümüzde, bu alanda işbirliğinin yapılmasına dair bir engel yok" açıklamasında bulundu.
Savunma Sanayi İşbirliği
Görüşmelerde, savunma sanayi alanında Türkiye ve İtalya ortak projeleri güçlendirmeye yönelik potansiyelin olduğunu vurguladı. Erdoğan, yerli savunma sanayisi hedeflerine ulaşma yolunda İtalya'nın katkılarının önemli olduğunu ifade etti.
Terörle Mücadele Vurgusu
Erdoğan, terörle mücadele konusundaki kararlılıklarını sürdürdüklerini belirterek, "Terörsüz bir Türkiye bırakmayı hedefliyoruz" dedi. Türkiye'nin bu süreçteki en büyük motivasyonunun evlatlarına terörsüz bir ülke bırakmak olduğunu ekledi.
Erdoğan ayrıca, terör örgütünün çıkmaz yolda olduğunu bilmeleri gerektiğini ve sivil siyasetin güçlendiği bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini belirtmiştir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya ziyareti dönüşü uçakta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.