
Mutluluk ve D Vitamini
Bu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Depresyon ve D vitamini üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, depresyon hastalarının D vitamini düzeylerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı düzeyde düşük olduğu görülmüştür. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin hormonunun bireylerin güneş ışığına maruz kalması durumunda yükseldiği de belirlenmiştir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
Sürekli yorgunluk, depresyon hali, kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, sindirim sorunları da erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alıyor. Kemik erimesi problemlerine karşı önlem almak için D vitamini değerlerinizi iç hastalıkları doktoru gözetiminde kontrol ettirin.
D Vitamini Eksikliği Neden Olur?
Pek çok sebeple D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bu sebeplerin en başında yaşanılan bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği, iklim şartları, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarıdır. D vitamini eksikliği özellikle Kuzey Asya ve Ortadoğu bölgelerinde daha fazla rastlanmaktadır.
D Vitamini Eksikliği Riski Taşıyan Gruplar
Güneş ışığına kısıtlı maruziyet, koyu ten rengine sahip bireyler, yaşlı bireyler, gebeler ve D vitamini takviyesi verilmeyen bebekler, aşırı kilolu bireyler ve hormon ilaçları kullananlar D vitamini eksikliği geliştirmeye daha yatkındır.
D Vitamini Kaynakları
D vitamini en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Bunun yanı sıra deniz mahsulleri, süt ve süt ürünleri, mantar, dana karaciğeri, yumurta sarısı, kuruyemişler, sebzeler, meyveler ve tatlı patates de D vitamini kaynakları arasında yer alır.