Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Diyabetlilere Ramazan Önerileri: İftar ve Sahur Arasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabet hastaları için iftar ile sahur arasında sıvı tüketimi ve egzersiz önerileri.

Yayın Tarihi: 04.03.2025 17:18
Güncelleme Tarihi: 04.03.2025 17:18

Diyabetlilere Ramazan Önerileri: İftar ve Sahur Arasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabetlilere Özel Ramazan Tavsiyeleri

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Metin Güçlü, oruç tutan diyabet hastalarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Sıvı Tüketimi ve Egzersiz Önerileri

Prof. Dr. Güçlü, iftar ile sahur arasında bol sıvı tüketmenin ve düzenli egzersiz yapmanın önemine dikkat çekti. Oruç tutmanın metabolik hastalıklara olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Güçlü, "Oruç tutmak, vücutta iltihabi durumların çözülmesine ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır," dedi.

Tip 2 Diyabetin Gerektirdiği Önlemler

Prof. Dr. Güçlü, Tip 2 diyabetin dünya genelinde 500 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 12 milyon insanı etkileyen ciddi bir metabolizma hastalığı olduğuna dikkat çekti. Özellikle insülin kullanan hastaların tedavi planlarının oruç tutmadan önce gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İftar ve Sahurda Beslenme İpuçları

Oruç süresince sıvı alımının olmayacağı için, diyabet hastalarının dikkatli olması gerektiğini belirten Güçlü, iftarda önce hafif bir çorba veya salata ile orucunu açmalarını önerdi. İftar sonrasında 15-20 dakika ara verilerek, sebze ve protein ağırlıklı yemeklerin ölçülü bir şekilde alınması gerektiğini belirtti.

Sağlıklı Besin Seçenekleri

Sahurda aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Güçlü, çorba, peynir, yumurta, yoğurt, hurma gibi sağlıklı besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, pişirme yöntemlerinde sağlıklı seçimler yapılması ve hamur işleri yerine bulgur pilavı gibi alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimi Endokrinoloji ve Metabolizma...

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Güçlü, oruç tutan diyabet hastalarına iftarla ile sahur arasında bol sıvı tüketme ve egzersiz yapma tavsiyesinde bulundu. Güçlü, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.