Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dolar Kurunda Tarihi Zirve: Türkiye'deki Döviz Varlığı Rekor Kırdı

Ani kur artışlarıyla mücadele etmek için uygulanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye'deki döviz varlığının tüm zamanların rekorunu kırarak tarihi bir zirveye ulaştı. KKM'nin tasfiye süreci ise kontrollü bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor.

Yayın Tarihi: 05.07.2023 16:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dolar Kurunda Tarihi Zirve: Türkiye'deki Döviz Varlığı Rekor Kırdı

Dolar kurunda 23 yıl sonra bir ilk

Ani kur artışlarını frenlemek için yürürlüğe konan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında biriken toplam para 2 trilyon 719 milyar 608 milyon liraya ulaşarak tarihi zirveyi görmesi, sabit kur rejimine son verilen 2001 yılından bu yana Türkiye'deki döviz varlığının tüm zamanların rekorunu kırmasına neden oldu.

KKM Nedir?

Türkiye'de 1960 ve 1970'li yıllarda uygulanan DÇM (Dövize Çevrilebilir Mevduat) sistemiyle paralel özellikler taşıyan KKM, her ne kadar AKP yönetimi tarafından 'Liralaşma' olarak kamuoyuna sunulsa da, hesaplardaki mevduatın tamamen dolara endeksli olması, söz konusu uygulamanın iktisatçılar tarafından 'dolarizasyon' olarak değerlendirilmesine neden olurken, KKM havuzundaki toplam varlıklar da hacim olarak dolar varlıklarına dahil edilerek hesaplandı.

KKM'nin Tasfiye Süreci

Kulislerde paylaşılan bilgilere göre, ilk aşamada yaz aylarında alınacak karar ile KKM'ye yeni katılımcıların alınması durdurulacak. Halihazırda uygulamada parası bulunanlar ise, vadeleri tamamlanıncaya kadar mevduatlarından kaynaklı elde ettikleri kazanımları eksiksiz şekilde almaya devam edecek. Sürecin kontrollü bir şekilde yürütülmesi halinde, yaz aylarında ülkeye girecek turizm gelirleri kaynaklı döviz nedeniyle yeni bir kur krizi yaşanmadan KKM'nin tasfiye sürecine başlanılması hedefleniyor.