Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya Bankası Başkanı ve İsrail Merkez Bankası İsrail-Hamas Çatışmasının Ekonomik Etkilerini Değerlendirdi

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve İsrail Merkez Bankası, İsrail-Hamas çatışmasının ekonomik etkilerini değerlendirdi. Banga, çatışmaların bölgesel işbirliğini zorlaştırdığını ve küresel ekonomi üzerinde geniş çaplı etkileri olacağını ifade etti. İsrail Merkez Bankası ise çatışmanın ekonomik büyümeyi aşağı yönlü etkileyeceğini ve gayri safi yurt içi hasıla tahminlerini düşürdü.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 21:23
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Dünya Bankası Başkanı ve İsrail Merkez Bankası İsrail-Hamas Çatışmasının Ekonomik Etkilerini Değerlendirdi

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga'nın Açıklamaları

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga Orta Doğu’da devam eden çatışmaların sona ermesi ve barışın sağlanmasının zaman alacağını belirtti. Banga, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların bölgesel işbirliğini zorlaştırdığını ifade etti. Devam eden çatışmaların sadece Orta Doğu’da değil, özellikle enerji sektöründe olmak üzere küresel ekonomide de geniş çaplı etkileri olacağını dile getirdi. Petrol fiyatları çatışmaların başladığı 2 haftadan beri arz endişeleriyle yükseliş trendinde. Banga, Rusya - Ukrayna savaşıyla gıda fiyatlarının yükseldiğini belirterek, son gelişmelerin yeni bir tehlike oluşturduğu konusunda endişelerini dile getirdi. Banga, dünya ekonomisi için şu anda en büyük riskin jeopolitik risk olduğunu ifade etmişti.

İsrail Merkez Bankası'nın Tahminleri

İsrail merkez bankası, Gazze'deki çatışmanın tırmanmasından kaynaklanan riskler nedeniyle ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Revize edilen tahminlere göre gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), savaşın ülkenin büyümesi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle her iki yıl için bu yıl yüzde 2,3 artacak. Bankanın Temmuz ayındaki yüzde 3'lük tahmininde geri çekilme dikkat çekti. Görünüm, çatışmanın İsrail ekonomisine asıl darbeyi yılın dördüncü çeyreğinde vuracağını varsayıyor. Düzenleyici, politika yapıcıların faiz oranlarını değiştirmemesine rağmen, daha geniş bir savaşın politikasını daha da etkileyeceği konusunda uyardı.