
Dünya Tiroid Haftası’nda açıklanan verilere göre dünyada ve Türkiye’de tiroid kanseri vakaları hızla artıyor.
Tiroid kanserinin özellikle kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı aldığı göze çarpıyor. Dünya çapında 300 milyondan fazla kişi tiroid hastalıklarından etkileniyor. Tiroide bağlı hastalıkların ortaya çıkmasında; kadın cinsiyeti, yaş, genetik öykü ve hamilelik faktörleri önem sırasında yer alıyor.
Tiroid hastalıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bülent Çitgez, tiroid hastalıklarının Türkiye’de görülme sıklığını açıkladı.
Tiroid; soluk borusunun önünde, boynun ortasında bulunan, hormon salgılayan bir bezdir. Vücut metabolizmasında önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Çok hormon salgılamasına hipertiroidi, az salgılanmasınaysa hipotiroidi denmektedir. Guatr ise organın normalden büyük olmasıdır. Cerrahi bölümünü ilgilendirense tiroid bezinde gelişen nodüllerdir.
Nodüllerin karakterleri nelerdir ve tedaviye cevap verirler mi?
Nodüllerin çoğu selim karakterdedir. Ancak yüzde 5-10 oranındaki bölümü kanserli hücreler içerebilmektedir. Nodüllerin çoğu hormon salgılamaz, ama bazıları aşırı hormon salgılayarak hipertiroidi gelişmesine yol açmaktadır. Tiroid hastalıkları Türk toplumunun yüzde 35-40'ını etkilemektedir ve özellikle kadınlarda görülmektedir. Nodüller çoğunlukla tedaviye olumlu cevap vermektedir.
Tiroid kanseri belirtileri ve korunma yöntemleri nelerdir?
Tiroid kanseri belirtileri arasında boğazda rahatsızlık hissi, nefes alıp vermede sıkıntı, seste kısılma, nefes darlığı, iştahsızlık ve boyunda lenf bezlerinin şişmesi yer alır. Tiroid kanseri yavaş seyreden ve cerrahiyle iyi cevap alınabilen bir türdür. Beslenme düzenine dikkat etmek, iyot ve selenyum eksikliğini önlemek, tiroid hastalıklarından korunmak için önemlidir.
Tiroid hastalıklarının tanı ve tedavi süreci nasıldır?
Tiroid bezinin çalışması kan testleriyle kontrol edilir. Nodüller hakkında bilgi almak için ultrason yapılır. Nodüllerde şüphe saptanırsa, biyopsi yapılır ve ameliyat kararı verilebilir. Tiroid ameliyatı sonrası hormon ilaçları kullanılması gerekebilir. Kanserin tipine ve özelliklerine göre radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.