Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Düzce Üniversitesi'nden YHT Kampanyası!

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar’ın YHT’nin Ankara, Gerede, Bolu, Düzce, Hendek, Sakarya, İzmit, Gebze, İstanbul istikametinden geçmesi adına başlattığı imza kampanyası destek görmektedir. Kampanya, Yüksek Hızlı Tren'in Bolu ve Düzce üzerinden geçmesini talep etmektedir.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 15:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Düzce Üniversitesi'nden YHT Kampanyası!

Düzce Üniversitesi'nden YHT Kampanyası!

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar’ın YHT’nin Ankara, Gerede, Bolu, Düzce, Hendek, Sakarya, İzmit, Gebze, İstanbul istikametinden geçmesi adına imza kampanyası başlattı. Türkiye’nin en önemli projeleri arasında gösterilen Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) geçeceği rota konusunda yeni bir kampanya başlatıldı. YHT’nin Eskişehir üzerinden devam ederek Bolu, Düzce gibi illerden geçmemesi tepkilere neden olurken konu hakkında Düzce Üniversitesi’nde çeşitli çalıştaylar yapılarak YHT’nin Bolu ve Düzce üzerinden geçmesinin daha doğru olacağı belirtildi.

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar’ın YHT için başlattığı imza kampanyasına destek giderek artmakta. YHT ile ilgili Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, “Bilindiği üzere Ankara-İstanbul YHT hattı Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul güzergahında planlanmıştır. Bu güzergahta YHT Ankara-İstanbul arasında sadece Sakarya ilinde durmaktadır. Planlanan hattın sadece Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya kesiminde mühendislik açısından çok zor bir topoğrafyaya sahiptir. Bundan dolayı bu güzergahta toplam uzunluğu 71 bin 365 m olan 49 adet tünel ve toplam uzunluğu 13 bin 770 m olan 25 adet viyadük ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden projenin yapım maliyetleri çok fazla artmaktadır. Bu güzergahın maliyeti TCDD tarafından 6 milyar Dolar olarak hesaplanmıştır ve günde 23 bin 328 kişinin taşınacağı bu güzergahın kendini amorti etme süresi 30 yılı bulmaktadır. Aynı zamanda bu güzergah Kuzey Anadolu fay hattının tam üstündedir ve mevcut projede 30 km boyunca YHT faya paralel gitmekte olup deprem açısından çok ciddi bir risk taşımaktadır. Yapmış olduğum çalışmalar sonucunda Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul güzergahına alternatif olarak, çok daha verimli ve ekonomik olan Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul güzergahını öneriyorum” dedi.