
IAOM Avrasya'dan Çiftçiler Günü Kutlaması
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Başkanı Erhan Günhan Ulusoy, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla önemli bir mesaj paylaştı. Ulusoy, un sanayisinin köklerinin Anadolu'da yattığını vurguladı.
Çiftçiler ve Sanayiciler Birlikte Büyüyor
Ulusoy, "Toprağın hediyesi buğday, çiftçinin emeğiyle hayat bulurken, sanayicilerin ihracatla Türkiye bayrağını dünyaya taşımasını sağlıyor." ifadesini kullanarak, çiftçilerin emeğinin önemine dikkat çekti.
Yerli Buğdayın Önemi
Türkiye'nin tahıl üretiminin %60'ını buğdayın oluşturduğunu belirten Ulusoy, yerli buğday kullanımının artırılmasının çiftçilere büyük kazanç sağlayacağını söyledi. Ulusoy, "Un sanayimiz tamamıyla iç pazardan elde ettiği ham madde ile ihracatını gerçekleştirecek." değerlendirmesinde bulundu.
Lisanslı Depoculuğun Rolü
Ulusoy, gelişmiş ülkelerdeki örneklerinden bahsederek, lisanslı depoculuğun önemine değindi. Lisanslı depoculuğun, ürün fiyatlarının dalgalanmasını kontrol etmede ve üretimi izlenebilir hale getirmekte kritik rol oynadığını ifade etti. Bu sistemin Türkiye için yeni olsa da gelişim hızının tatmin edici olduğunu belirtti.
Türkiye'nin Un İhracatı Başarıları
IAOM verilerine göre, Türkiye geçen yıl 3 milyon 60 bin ton un ihraç etti ve bu ihracattan 1 milyar 160 milyon dolar gelir elde etti. Türkiye, yıllık 32 milyon ton üretim kapasitesine sahip olup, dünya un ticaretinin %23'lük payını elinde bulunduruyor ve 10 yıldır dünya un ihracatında lider konumda.
Ulusoy, "Lisanslı depolar kurmak için yapılan başvurular 16 milyon tona ulaşarak, lisans alınan kapasitenin 7 milyon ton olduğunu açıkladı." diyerek, bu sistemin Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıları bir kez daha hatırlatıyor.
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Başkanı Erhan Günhan Ulusoy, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.