
Dünyada Tarım Topraklarındaki Tahribat Hızla Artıyor
Prof. Dr. Fatih Konukcu, dünya tarım topraklarının %35’inin tahrip edilmiş olduğunu ve bu topraklardan yeterli verim alınamadığını ifade etti. İklim değişikliği ve yanlış tarım uygulamaları, toprakların verimini kaybetmesine yol açıyor.
İklimTrak Projesi Kapanış Toplantısı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi olan Konukcu, Avrupa Birliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen "TR21 Trakya Bölgesi'ndeki İklim Değişimine Uyum İçin Nötr Bozulumu (İklimTrak)" Projesi'nin kapanış toplantısına katıldı. Toplantıda, dünya genelinde tarım topraklarının tahribatında artış yaşandığına dikkat çekti.
Arazi Tahribatının Nedenleri
Konukcu, iklim değişikliğinin arazi tahribatındaki en önemli nedenlerden biri olduğunu vurguladı. Doğal etkenler, yanlış arazi kullanımı ve tarım teknikleri gibi faktörlerin de tahribata yol açtığını belirtti.
Sağlıklı Toprak ve Tarım Uygulamaları
Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında yer aldığını hatırlatan Konukcu, çiftçilerin toprak sağlığını koruma noktasında dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Çiftçilerin toprak işlemesini en az düzeye indirmeleri gerektiğini ifade eden Konukcu, "Sağlıklı toprak, ekosistem hizmetlerini yerine getirir ve biyoçeşitliliği korur"
"Çiftçilerin, toprak işleme oranını en aza indirmesi ve organik madde miktarını artırması, verim potansiyelini yükseltecektir"
Avrupa Birliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteklediği "TR21 Trakya Bölgesi'ndeki İklim Değişimine Uyum İçin Nötr Bozulumu (İklimTrak)" Projesi'nin kentteki bir otelde kapanış toplantısı düzenlendi. Toplantı sonrası Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.