
Edirne'de 8. Lavanta Tarla Günleri Devam Ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen 8. Edirne Lavanta Tarla Günleri, Edirne Valiliği'nin himayesinde, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği'nin katkılarıyla başladı.
Açılış Töreni ve Konuşmalar
Etkinliğin açılışı, enstitünün deneme tarlasında düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. Törende açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, lavantanının Edirne çiftçisi için buğday gibi yerel ürünlerden farklı olarak ekonomik değeri yüksek olan bir endüstriyel bitki olduğunu dile getirdi. Subaşı, Türkiye genelinde lavanta ekiminin yaklaşık 50 bin dekarlık bir alanı kapsadığını belirtti. "Edirne çiftçisi, yeniliklere açık ve geleceği görebilen bir yapıya sahip. Eğer bu üründe kazanç sağlamaya başlarsa, üretim miktarını artıracaktır" dedi.
Lavanta Üretiminde Yeni Adımlar
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, 2015 yılından bu yana lavanta ekim çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Tülek, Bulgaristan'daki Gül ve Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsü ile bir işbirliği protokolü imzaladıklarını kaydetti. "İngiliz lavantası olarak bilinen angustifolia türünün çeşitli çeşitleri üzerinde çalışıyoruz. Bu süreçte, bölgemizde çiftçilerimiz lavanta üretmeyi öğrenmeye başladı" diye ekledi.
Turizm ve Estetik Değeri
Tülek, lavanta alanlarının sadece tarımsal değil, aynı zamanda estetik ve turizm açısından da değer kazandığını dile getirerek, ziyaretçi sayısında gözlemlenen artışa dikkat çekti. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden de lavanta üretiminin bilimsel yollarla desteklendiğini belirtti. "Bu, üreticiler için yeni gelir kapıları açacaktır" dedi.
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, lavanta tarlalarında düzenlenen alımların zamanla büyüdüğünü belirterek, "Edirne’yi 1000 metrelik ipek kumaşa benzetiyoruz ama şu ana kadar yalnızca 100 metresini değerlendirebildik. Bugüne kadar lavanta etkinliklerimize on binlerce kişi katıldı" şeklinde konuştu.
Etkinlik Tarihleri ve Katılım Bilgileri
Konuşmaların ardından protokol üyeleri sembolik lavanta hasadı gerçekleştirdi. Mor tarlalar içinde dolaşan ziyaretçiler, Edirne Belediyesi Bandosu'nun müzik dinletisi eşliğinde fotoğraf çektirdiler. Etkinlik, 29 Haziran’a kadar her gün 09.30-20.30 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün "8. Edirne Lavanta Tarla Günleri", törenle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Mor tarlaları gezen vatandaşlar, Edirne Belediye Bandosunun müzik dinletisi eşliğinde fotoğraf çektirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün "8. Edirne Lavanta Tarla Günleri", törenle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Mor tarlaları gezen vatandaşlar, Edirne Belediye Bandosunun müzik dinletisi eşliğinde fotoğraf çektirdi.