Erivan Moskova ile bir köprüyü daha yaktı: Ermenistan'da artık bir Rus üssüne gerek yok
Rusya lideri Putin hakkında yakalama kararı veren Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf olan Ermenistan Moskova ile bir köprüyü daha yaktı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinde artık bir Rus üssü bulunmasına gerek olmadığını belirterek, Moskova'ya alternatif ülkelerle ilişkiler geliştireceklerini söyledi. Karabağ'ın Azerbaycan tarafından alındığına da değinen Ermenistan lideri, 'Bu olaylar güvenlik anlamında ilişkilerimizi çeşitlendirmemiz gerektiğini bize gösterdi' dedi.
Karabağ yenilgisi sonrası Ermenistan kutbunu Rusya'dan Batı'ya çevirmeye başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna savaşı nedeniyle yakalama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf olmuştu. Erivan bu kararla aynı zamanda Putin'in yargılamasına da taraf olmuştu.Ermenistan Moskova ile bir köprüyü daha attığını açıkladı. ABD basınına konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinde artık bir Rus üssü bulunmasına gerek olmadığını belirtti. Paşinyan, Amerikan Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda ülkesinin Rusya ile ilişkilerine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
'RUSYA'NIN ARTIK ERMENİSTAN'A AVANTAJI YOK'
Rusya'ya bağımlılıklarını azaltmak istediklerini ifade eden Paşinyan 'Ermenistan sınırları içinde bir Rus askeri üssü bulunmaya devam etmesinin bir avantajı yok' dedi. Azerbaycan'ın geçtiğimiz aylarda düzenlediği operasyonla Karabağ'daki topraklarını geri aldığına dikkat çeken Ermenistan lideri 'Bu olaylar güvenlik anlamında ilişkilerimizi çeşitlendirmemiz gerektiğini bize gösterdi' ifadelerini kullandı.Rus ordusu, Ermenistan topraklarında 2 garnizon ve bir hava üssüne sahip. 2020'de Azerbaycan'ın galibiyetiyle sonuçlanan 2'nci Karabağ savaşından beri Rusya ile Ermenistan arasında ilişkiler zayıflıyor. Geçtiğimiz aylarda Rusya sık sık Ermenistan'ı 'dostça davranmamakla' suçladı. Son olarak Ermenistan ordusu, Amerikan askerleri ile ortak tatbikat da düzenlemişti.
İsrail, Gazze'yi Gece Gündüz Bombardımana Tutuyor
İsrail, bölgede kadın, çocuk ayırt etmeksizin 5 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. Öte yandan bölgede Filistinlilerin yakıt, gıda ve sağlık koşulları her an zorlaşıyor. Yakıtın bulunmadığı bölgede jeneratörlerin durmasıyla binlerce sivilin tedavisi de duracak. 600 bin kişi yerinden edildi UNRWA’ya ait sosyal medya hesabı ise dün 'Bugün Gazze'de güvenli bir yer yok' başlığıyla paylaşım yaptı. Ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 600 bin kişi UNRWA'nın 150 tesisinde barınmaktadır. Barınaklarımız kapasitelerinin dört kat üzerinde, mevcut tesisler dolduğu için birçok insan sokaklarda uyuyor. Savaşın uydu görüntüsü Öte yandan bombardımanın devam ettiği bölgede İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine savaş uçakları ve topçu ateşiyle saldırıyor. Saldırılar 20. gününde devam ederken saldırının yıkımı, uydu fotoğraflarına yansıdı. Beit Hanoun bölgesinde 21 Ekim 2023 tarihindeki değişim, savaşın şiddetini bir kez daha günyüzüne çıkardı.